Infobar icon

NOVÝ MESIAC = NOVÁ SÚŤAŽ o 20 balíčkov tianDe.

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
01.05.2024 Do konca zostáva
4 dni
22 hodín
40 minút
45 sekúnd
 
 
 
 

7 mýtov o čistení pleti

Čistota – pol života. Už naše prastaré mamy vedeli, že čistenie je základ. A platí to aj v starostlivosti o pleť. V dnešnej dobe sa ľahko dostaneme ku kvalitným a pravdivým informáciám; ešte ľahšie sa stretneme s mnohými nepravdami, či polopravdami. Aj o čistení pleti. Spýtali sme sa dermatologičky, odborníčky naslovovzatej, ako to s tým čistením pleti v skutočnosti je. Čo je pravdivé, a čo nie je?

7 mýtov o čistení pleti

1. Suchá pleť sa nemá čistiť - to len mastná alebo problematická

Určite nie. Každú pleť je potrebné čistiť. Dôležité je zvoliť si ten správny výrobok. Iné sú potreby mladej a mastnej pleti, iné zrelej a suchej. Avšak každý druh pleti musíme čistiť. Je to prvý a základný krok k správnej základnej starostlivosti o pleť. Vďaka pravidelnému čisteniu pleti zbavíte pokožku nečistôt, odstránite make-up a vašu pleť pripravíte na ďalšie výrobky – najmä séra a krémy.

2. Pleť čistíme len vtedy, keď počas dňa používame make-up

Toto určite nie je pravdivé tvrdenie. Pleť je potrebné vyčistiť či už používate make-up alebo nie. Ak pleť nevyčistíte, prípravky starostlivosti o pleť ako sú oleje, séra, fluidy, krémy sa následne nemôžu dostať do hlbších vrstiev pokožky – inak povedané, oberáme sa o ich účinnosť a peniaze investované do kvalitných krémov sú zbytočné.

3. Pleť čistíme len večer, ráno netreba

Ani toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Počas dňa na pleť sadá prach, peľ, pot a ďalšie zložky vonkajšieho prostredia. Je logické, že večer pleť musíme vyčistiť. Avšak aj ráno, po prebudení. V noci naše telo pracuje, potí sa, vyplavujú sa toxíny. Všimnite si svoju tvár ráno pre prebudení. Nie je nič nezvyčajné, ak je vyslovene mastná. Predtým, ako na pleť nanesieme ošetrujúce a ochranné prostriedky by sme ju mali vyčistiť a platí to tak ráno, ako aj večer.

4. Pleťové gély sú vhodné len na mastnú alebo zmiešanú pleť

S týmto tvrdením by sa dalo čiastočne súhlasiť. Áno, pleťové gély sú vhodnejšie na mastnejší typ pleti. Suchšia pleť potrebuje aj v čistiacich výrobkoch viac hydratačných a vyživujúcich zložiek, ktoré ju nebudú dráždiť a vysušovať a ktoré väčšinou gély neobsahujú. Preto sa suchšej pleti na čistenie odporúčajú viac pleťové mlieka a pleťové krémy na čistenie.

5. Na čistenie pleti mi stačí pleťová voda

Nie, nestačí. Pleťová voda a toner slúžia iba na dočistenie. Dočistenie je až druhým krokom v rámci čistenia pleti. Určite si pleťovú vodu alebo toner netreba zamieňať s výrobkom na čistenie pleti.

Tonery a ešte silnejšie toniká účinkujú ak ako tzv. booster: dodávajú extra hydratáciu, tonizujú, chránia pred vonkajšími vplyvmi alebo sťahujú - podľa toho, na aký typ pleti sú určené. Použitie tonika sa niekedy považuje aj za medzikrok v starostlivosti o pleť a aplikuje sa samostatne, vpravením do pleti pomocou brušiek prstov.

Dermatologička upozorňuje aj na to, že mnohé ženy chcú všetko hneď a naraz. Ako sa hovorí, "už včera bolo neskoro". Ak máte naozaj pleť mastnú, ktorá má sklony k akné a tzv. čiernym bodkám, nemôžete očakávať, že sa týchto neželaných „hostí“  zbavíte zo dňa na deň. Vaša pleť potrebuje čas.

"Vhodná pravidelná a cielená starostlivosť, a nie prehnaná starostlivosť raz za čas. Čistenie pleti sa odporúča 2x denne, nie viac. Pri probléme čiernych bodiek a mastnej pleti je vhodné celý čistiaci proces doplniť aj o špeciálne čistiace masky čistiace náplasti, ktoré napomáhajú normalizovať činnosť mazových žliaz a efektívne sťahujú póry".

S čistením to ani netreba ani preháňať. Pozor, správne čistenie pleti nie je jej drhnutie. Spôsob čistenia je rovnako dôležitý ako frekvencia čistenia. Vašu pleť nepoteší, ak budete používať drastické metódy – napr. silné peelingy každý deň. Svojej pleti môžete takto len poškodiť. Jemný peeling je vhodný 1-2 týždenne. Na výber sú aj enzymatické peelingy či jemné peelingy, ktoré nie sú také dráždivé v porovnaní s tými, ktoré obsahujú pevné tvrdé zložky.

6. Na čistenie pleti mi stačia čistiace obrúsky

Určite neodporúčame! Ak túžite po zdravej a krásnej pleti, na čistiace obrúsky by ste si mali dať pozor. Boli vyvinuté len na občasné použitie, napr. ak cestujete na dovolenku alebo výlet. Neodporúčajú sa v každodennej rutine. Čistiacimi obrúskami málokedy vyčistíte pleť dokonale a keďže obsahujú málo hydratačných a vyživujúcich zložiek, pleť ňou môžete podráždiť. Okrem toho, po ich použití ostanú čistiace zložky obrúskov na pleti. Nikdy nechoďte spať len po použití obrúskov. Dočistite si pleť pleťovou vodou alebo tonerom.

Micelárna voda s fytokomplexom

7. Micelárna voda na čistenie pleti stačí

Micelárna voda je skvelý pomocník modernej ženy a dnes už nechýba takmer v žiadnej známej kozmetickej značke. Micelárna voda s fytokomplexom obsahuje micely, ktoré „vyťahujú“ nečistoty a make-up von z pokožky. Je veľmi praktická – funguje na všetky časti tváre, vrátane citlivých očí a pier. Je účinná a vďaka nej make-up odstránite veľmi rýchlo a ľahko. A skvelá je aj na cestovanie alebo vtedy, keď nemáte prístup k vode. No micelárna voda nejde do hĺbky, pleť neprečisťuje a dokonca môže brániť pokožke, aby si vytvárala prirodzený ochranný film. Preto netreba zabúdať je, že micelárna voda nie je pleťová voda a teda nenechávajte si ju na tvári dlho. Hneď po jej použití je potrebné zmyť ju vodou a použiť pleťovú vodu či intenzívnejší toner. 

Kozmetika vhodná pre váš typ pleti

Používajte tie správne kozmetické výrobky vhodné pre vašu pleť. Napr. ak máte citlivú pleť so sklonom k začervenaniu alebo rozšíreným žilkám, určite sa neodporúča silný peeling so zrniečkami. Pre suchú a citlivú pleť je vhodnejšia jemná čistiaca pena.

Upokojujúca čistiaca pena Vita Derm od TianDe

Kozmetický priemysel prichádza často s inovatívnymi novinkami. TianDe laboratóriá a výrobky na čistenie pleti nie sú výnimkou. Vyskúšajte Enzýmový púder na umývanie tváre alebo Exfoliant na tvár proti prejavom starnutia. Rozpustia nečistoty a zvyšky kožného tuku jemný spôsobom, ošetria pleť do hĺbky. Ďalšou prevratnou novinkou v čistení pleti je Hydrofilné odličovacie maslo, ktoré obsahuje výživné látky ako je bambucké maslo a kokosový olej a na tvári sa doslova roztápa. Je vhodné pre všetky typy pleti, vrátane veľmi citlivej.

Čistenie pleti je základom správnej starostlivosť o pleť. Ak sa o pleť budete pravidelne starať a oblúkom sa vyhnete mýtom a nepravdám o čistení, vaša pokožka sa vám odvďačí zdravím a krásou.

P.S.: Ak potrebujete pomôcť s určením vášho typu pleti a s výberom tých správnych výrobkov, neváhajte a kontaktujte nás. Napr. e-mailom na podpora@zuzino.sk alebo cez četbox stránky e-shopu zuzino.sk.

Zdroj foto: zuzino.sk (predtým tiandekozmetika.sk), pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia