Infobar icon

Súťažíme o 20x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
 
 

Ako predchádzať zápalu ďasien a paradentóze

Zápal ďasien, krvácanie z ďasien a paradentóza sú strašiakmi mnohých dospelých. Vedeli ste, že správnou starostlivosťou o ústnu dutinu dokážete zabrániť týmto ochoreniam alebo ich rozširovaniu?

Ako predchádzať zápalu ďasien a paradentóze

Zápal ďasien

Zápal ďasien je po zubnom kaze druhé najčastejšie ochorenie ľudského organizmu. V počiatočnej forme sa zápal ďasien prejavuje výraznejším sfarbením ďasien a zvýšenou citlivosťou.

Strašiak paradentóza

Paradentóza (používajú sa aj názvy ako paradontitída, parodontitída alebo parodontóza) je infekčné zápalové ochorenie tkanív parodontu. S jeho počiatočnou fázou má skúsenosť až 90% dospelých ľudí po 30. roku života. Väčšina ľudí toto ochorenie podceňuje. Až krvácanie z ďasien začína vnímať ako niečo alarmujúce. V neskorších štádiách paradentózy dochádza k vypadávaniu zubov, čo už je naozajstným strašiakom a nočnou morou.

A hoci zápal ďasien a paradentóza nie je to isté, niečo majú spoločné – nesprávnu alebo nedostatočnú starostlivosť o zuby a nevhodnú stravu plnú sacharidov. Zapálené ďasná, podobne ako zubný kaz, často neriešime alebo ich riešenie odkladáme. K stomatológovi často prichádzame neskoro. Zápal ďasien sa však neoplatí ignorovať. Jeho neriešenie môže prerásť do parodentózy. A tá už ohrozuje nielen zdravie zubov, ale i celý organizmus.

Ako vzniká paradentóza

Paradentózu (paradontitídu) spôsobuje nesprávna ústna hygiena. Ako to funguje? Zubný plak obsahuje množstvo baktérií, ktoré produkujú kyseliny. Tieto kyseliny oslabujú zubnú sklovinu a spôsobujú zápal ďasien (gingivitídu) aj paradontitídu. Zubný plak sa postupne mení na zubný kameň a ten pomaly pracuje na zväčšovaní zápalu. Ďasná postupne ustupujú. Neliečený zápal ďasien môže viesť až k veľmi závažným ochoreniam ako je arteroskleróza alebo srdcový infarkt.

Správna ústna hygiena

  • Čistite si zuby pravidelne, aspoň 2x denne a aj pri výraznejšom znečistení.
  • Zubná kefka by mala byť šetrná k ďasnám. Vyberajte kefky s jemnými štetinami zastrihnutými zarovno. Kefka by mala mať menšiu hlavičku, aby sa s ňou dalo ľahko manipulovať v ústnej dutine.
  • Samotné čistenie by malo trvať minimálne 2 minúty.
  • Používajte špeciálne zubné kefky na zadnú časť chrupu a také, ktoré majú ergonomický tvar.
  • Zubné pasty a gély obmieňajte. Vyberajte také, ktoré sú šetrné a zároveň účinné.
  • Používajte správnu techniku čistenia zubov.
  • Denne používajte ústnu vodu, medzizubné kefky vhodné pre vaše zuby a zubnú niť.

Prídodné tianDe zubné pasty

Výnimočnosť tianDe zubných pást a gélov tkvie v ich zložení. Obsahujú veľa vzácnych prírodných zložiek, esenciálnych olejov a extraktov z bylín.

  • Zubná pasta Prírodné morské perly - obsahuje perlový prášok z morských perál. Odstraňuje zubný povlak, znižuje výskyt zubného kameňa, odstraňuje zápaly a bieli prirodzeným spôsobom.
  • Zubný gél Prírodná bambusová soľ - obsahuje výťažok z bambusu a mentol. Bojuje proti ochoreniam ďasien, zabraňuje ich krvácaniu, znižuje výskyt zubného kameňa a zuby posilňuje.
  • Zubná pasta Zelený čaj + Sanchi ženšen - obsahuje zelený čaj a ženšen. Úspešne bojuje proti krvácaniu ďasien, spevňuje a chráni ďasná, chráni pred vznikom zubného kazu a usadenín.
  • Zubná pasta ProDental - unikátna zubná pasta na prírodnej báze s obsahom peptidov. Obsahuje výťažok z harmančeka pravého, koreňa sladkého drievka, ženšenu, olej z hroznových jadierok aj mäty. Pasta zmierňuje paradentózu, prispieva k potlačeniu zápalových procesov v ďasnách, pomáha predchádzať vzniku a rozvoju zubného kazu.

Krásne a zdravé zuby vďaka strave

Kontrolujte príjem sladkostí, umelých sladidiel, ale tiež sladených bublinkových vôd. Pravdaže, najviac škodia cukrovinky, koláče, čokolády a preto by pomohlo, keby ste sa ich konzumácii vyhli úplne. Ani niektoré druhy ovocia nerobia zubom dobre. Vhodné nie sú ani citróny, grapefruity, pomaranče či ďalšie citrusy. Obsahujú kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu a preto by ste ich mali konzumovať v obmedzenej miere.

Náš tip: Doprajte si cielene výživové doplnky, ktoré prospievajú zubom. Takým je aj Citrokalcevit s obsahom bioaktívneho vápnika, ktorý ľudské organizmus dokáže vstrebať v maximálnej možnej miere. Posilní vaše zuby a tiež vlasy, nechty, pleť.

Recenzie spokojných zákazníkov

Zubná pasta Zelený čaj + Sanchi ženšen - "Toto je TOP zubná pasta o ozaj dlhotrvajúcou sviežosťou, na citlivé krčky zubov a problémy s ďasnami. Aj môj 12-ročný syn si ju obľúbil."

Zubný gél Prírodná bambusová soľ - "Zakúpila som si ju, lebo som mala problém s krvácajúcimi ďasnami, zubným kameňom. Používam ju spolu s pastou ProDental a už dva roky po každoročnej prehliadke u zubára odchádzam spokojná a bez zubného kazu. Ďasná mám tiež v poriadku. Určite odporúčam kombináciu + ústna voda. :-) "

Zubná kefka ProDental modrá - "Konečne som našla kefku, ktorá zuby vyčistí. Zuby mám aj po celom dni krásne umyté, bez povlaku. Používam spolu s tianDe pastami."

Kefka je v predaji v rôznych farbách a aj vo veľkosti vhodnej pre deti od 6 rokov.

P.S.: Prečítajte si viac o paradentóze, ale i starostlivosti o chrup v brožúre Žiarivý úsmev s tianDe.

 Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia