Infobar icon

NOVÝ MESIAC = NOVÁ SÚŤAŽ o 20 balíčkov tianDe.

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
01.05.2024 Do konca zostáva
3 dni
14 hodín
45 minút
13 sekúnd
 
 
 
 

Ako predísť zubnému kazu?

Vedeli ste, že zubný kaz je jedno z najrozšírenejších ochorení nielen na Slovensku, ale dokonca na celom svete? Týmto ochorením trpia bez rozdielu starí, mladí, dokonca i deti. Zubný kaz je ochorenie ako každé iné. A preto je lepšie mu predchádzať ako ho následne liečiť.

Ako predísť zubnému kazu?

Čo spôsobuje zubný kaz?

Už deti v materskej škole vedia, že umývanie zúbkov 2x denne je základom každodennej hygieny. Práve nedostatočná hygiena je častou príčinou vzniku zubného kazu. Ak k tomu pripočítate stravu plnú nadbytočných sacharidov a mikroorganizmy prítomné v zubnom povlaku, vznik zubného kazu je len otázkou času.

Ako predchádzať zubnému kazu?

Kvalitná ústna hygiena je prevenciou všetkých problémov so zubami, zubného kameňa aj plaku. A práve tie sú hlavnými príčinami ochorenia ďasien, ktoré následne spôsobujú tvorbu zubného kazu. Okrem ústnej hygieny je dôležité jesť zdravú a vyváženú stravu.

Dodržiavajte pravidlá ústnej hygieny

  • Čistite si zuby aspoň 2x denne a aj pri výraznejšom znečistení.
  • Zubné pasty a gély obmieňajte. Vyberajte také, ktoré sú šetrné a zároveň účinné.
  • Používajte správnu techniku čistenia zubov a vhodné zubné kefky.
  • Denne používajte ústnu vodu, medzizubné kefky vhodné pre vaše zuby a prípadne aj zubnú niť.

Ak si nie ste istí, či sa o zuby staráte správne, navštívte dentálneho hygienika, poradí vám. Súčasťou jeho práce je aj vzdelávanie v rámci starostlivosti o ústnu dutinu. Aj deťom ukáže, ako sa o zuby správne starať.

V strave sa vyhnite veľkému množstvu cukru

Kontrolujte príjem sladkostí, umelých sladidiel, ale tiež sladených bublikových vôd a tzv. „skrytých“ cukrov. Pridaný cukor sa môže nachádzať aj v takých potravinách, kde by ste to naozaj nečakali - napríklad v chlebe. A skryté cukry sú často aj v hotových jedlách, mrazených polotovaroch alebo vo fast-foodoch.

Pravidelne navštevujte dentálneho hygienika

Takúto návštevu by ste mali absolvovať 2x ročne. Dentálny hygienik (alebo hygienička) vám v rámci ošetrenia môže odstrániť zubný povlak, odstrániť pigemntové škvrny na zuboch. Urobí aj inštruktáž a po porade s ošetrujúcim lekárom, s ktorým úzko spolupracuje, môže urobiť aj preventívnu prehliadku.

Pravidelne chodievajte k stomatológovi

Pravidelná preventívna prehliadka u zubného lekára aspoň 1x ročne vám môže ušetriť množstvo starostí, bolestí a v konečnom dôsledku aj peňazí. Vďaka rýchlemu odhaleniu problému v počiatočnej fáze môže byť zubné ošetrenie jednoduchšie i lacnejšie.

Vyhnite sa zubnému kazu vďaka tianDe zubným pastám

Zubný gél Prírodná bambusová soľ je prevenciou zubného kazu a zubného kameňa z prírody. Obsahuje výťažok z bambusu, zuby posilňuje a zabraňuje aj krvácaniu z ďasien. Zubná pasta Zelený čaj + Sanchi ženšen je úspešná v boji proti zubnému kazu a krvácaniu z ďasien. Zelený čaj, ktorý je súčasťou pasty, úspešne ničí baktérie, ktoré sú pôvodcom zubného kazu.

Zubná pasta Zelený čaj + Sanchi ženšen https://www.zuzino.sk/ustna-hygiena/

Čo ešte môžete urobiť pre svoje zuby?

  • Posilňujte zubnú sklovinu fluoridmi. Sú to látky, ktoré nájdete v mlieku, mäse, morských rybách, vajciach, zelenom čaji. Vďaka fluoridom sa stanú vaše zuby pevnejšími a odolnejšími. Fluoridy nájdete aj v mimoriadne účinnej Zubnej paste Extra White PRO, ktorá sa používa len 2x týždenne.
  • Používajte špeciálne zubné kefky na zadnú časť chrupu.
  • Neodkladajte návštevu stomatológa. Volajte mu už pri prvých bolestiach.
  • Naučte svoje deti, že správna starostlivosť o chrup je základ ich zdravia. Stomatológ nie je žiadny strašiak. Prvú návštevu by dieťa malo absolvovať už po dovŕšení 1. roka života.

Náš tip: Deťom doprajte šetrnú zubnú pastu s ovocnými enzýmami a tiež ovocie v podobe chutných sirupov. Určite vám nepovedia nie.

Zdroj foto: zuzino.sk, pexels.com

 

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia