Infobar icon

Súťažíme o 20x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
07.05.2024 Do konca zostáva
1 deň
8 hodín
57 minút
18 sekúnd
 
 
 
 

Najlepšia starostlivosť podľa typu pleti

Ľudská pokožka je neuveriteľná. Je najväčším orgánom tela. U dospelého človeka tvorí pokožka 1,5 až 2 m2. Jej hlavná funkcia je ochrana pred vonkajšími vplyvmi. Plní však i funkciu termoregulačnú či imunitnú. Ak chceme, aby pokožka 100% plnila funkcie, ktoré má, musíme sa o ňu dobre starať. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé typy pokožky. 

Najlepšia starostlivosť podľa typu pleti

Základné 4 typy pleti sú normálna, suchá, mastná a zmiešaná. Za podtypy sa považuje citlivá, zrelá-starnúca a problematická-aknózna pleť. Ako sa navzájom od seba líšia a ako sa o ne dobre starať?

Starostlivosť o normálnu pleť

Normálna pleť je ideálnym typom pleti, v dnešnej dobe však skôr ojedinelým. Vyznačuje sa jemnosťou, pružnosťou a prirodzenou farbou. Nemá výrazne zväčšené póry a netrpí ani suchosťou – na prvý pohľad žiari krásou a zdravím. Na výkyvy počasia reaguje prirodzene. Touto pleťou sa môžu pochváliť skôr mladšie ročníky žien. Aj napriek tomu, že tento typ pleti si nevyžaduje extra starostlivosť, netreba podceňovať potrebu hydratácie, ktorá je rovnaká u všetkých typov pleti. Vhodné je osvojiť si základné kroky starostlivosti o pleť - čistenie, tonizáciu, hydratáciu, ochranu a výživu, ktoré v zásade platia pre všetky typy pleti.

Ženy, majiteľky normálnej pleti, by v závislosti od veku mali mať na poličkách svojich kúpeľní minimálne tieto prípravky: čistiaci gél, pleťovú vodu, hydratačný denný krém a prípadne aj krém nočný. V rámci prevencie vzniku vrások je vhodné dennú starostlivosť doplniť aj o ľahké hydratačné sérum a s pribúdajúcim vekom aj starostlivosť o očné okolie.

Náš tip: Tiande na normálny typ pokožky odporúča rad Tibetské byliny. Vyskúšajte aj čistiace gély SPA, napríklad Oceán krásy.

Starostlivosť o suchú pleť

Aj normálna pleť sa môže časom zmeniť na pleť suchú. Stáva sa to bežne – pleť postupom rokov produkuje menej kožného mazu. Suchú pleť však môžete mať aj z iných dôvodov:

  • nedostatočný príjem vody a nesprávna výživa
  • geneticky podmienená suchosť pokožky
  • nevhodne zvolené kozmetické prípravky, ktoré vašu pleť vysušujú

Suchá pleť je na pohľad drsnejšia, častý je pocit pnutia a suchosti. Na teplotné zmeny reaguje výraznejšie ako normálna a je často sprevádzaná pocitom podráždenia. Suchú pleť mávajú viac ženy ako muži. Na starostlivosť je náročnejšia ako normálna, no vďaka správne zvolenej starostlivosti môže byť aj suchá pleť zdravá a očarujúca. Čo k tomu potrebujete?

  • Jemné čistenie – čistiacou penou, krémom alebo mliekom
  • Tonizáciu – jemnou pleťovou vodou alebo hutnejším tonikom s väčším obsahom ošetrujúcich látok
  • Hydratáciu – kvalitný hydratačný krém
  • Ochranu – nezabúdať na ochranu pre UV žiarením celoročne
  • Výživu a regeneráciu – v podobe kvalitných esencií, sér, olejov
  • Starostlivosť o očné okolie – v rámci dennej rutiny je vhodné aplikovať gély v mladšom veku, neskôr fluidá, séra a krémy špeciálne určené na tieto partie

Suchá pleť ocení aj starostlivosť v podobe pravidelnej aplikácie masky aj prípadné návštevy kozmetického salóna. Zaujímavé je i to, že ak sa o suchú pleť dobre staráte, je takmer bezproblémová. Od normálnej ju takmer nerozpoznáte, najmä ak patríte k mladším ženám do 30 rokov.

Regeneračné sérum v kapsuliach    Hyalúronové sérum na pleť

Starostlivosť o mastnú pleť

Opakom suchej pleti je pleť mastná. Ak pri suchej pleť produkuje pokožka menej kožného mazu, pri mastnej nadbytok. Mastná pleť sa prejavuje rýchlym mastením, vysokým leskom a často i zväčšenými pórmi, ktoré majú tendenciu upchávať sa. Mastnejšiu pleť majú častejšie muži a tiež mladí ľudia.

Ľudia s mastnou pleťou často zabúdajú na to, že i o mastnú pleť je potrebné starať sa a používať aj krémy. Tie by mali byť skôr ľahšej, gélovej konzistencie, no je dôležité aj mastnú pleť chrániť.

Starostlivosť o mastnú pleť môže vyzerať i takto:

  1. Čistenie pleti je alfou a omegou, min. 2x denne.
  2. Na čistenie môžete použiť čistiaci gél hubkou.
  3. V rámci hĺbkového čistenia je vhodné 2-3x týždenne používať peeling.
  4. Na dočistenie používajte pleťovú vodu alebo tonikum – pozor na veľké množstvo obsahu alkoholu, ktorý pleť zbytočne vysušuje, dráždi. 
  5. Nezabúdajte na pleťové krémykrémy na pokožku okolo očí.
  6. V rámci špeciálnej starostlivosti si doprajte pravidelnú aplikáciu masky pre váš typ pleti a tiež čistiace náplasti na nos.
  7. U žien z mastnou pleťou je dôležitý aj výber dekoratívnej kozmetiky. Neodporúča sa používať ťažké, hutné mejkapy na olejovej báze. Vhodnejšie sú jemnejšie BB krémy.
  8. Ľudia s mastnou pleťou by si mali obzvlášť dávať pozor na mastné a korenené jedlá. Ani veľa čokolády a sladkostí vám neurobí dobre.

  

Výhodou mastnej pleti je, že je menej náchylná na tvorbu vrások. Tak aspoň niečo. :-)

Starostlivosť o zmiešanú pleť

Kombináciou suchej a mastnej pleti je pleť zmiešaná, kombinovaná a niekedy sa jej hovorí aj „pleť s T-zónou“. Toto označenie sa spája s miestami, ktoré sú na tvári mastné – čelo, nos, brada. Suchými ostávajú väčšinou líca.

Aj pri zmiešanej pleti je správne a pravidelné čistenie základ. Používajte kozmetiku, ktorá je určená vášmu typu pleti. Niekedy to môže byť náročné.

Tip: Mastné miesta odsajte papierovým obrúskom. Môžete použiť aj tianDe vychytávku – Pleťové zmatňujúce papieriky, ktoré zanechajú vašu pleť matnú už po prvom dotyku.

Ďalšie podtypy pleti

Starnúca - zrelá pleť

Už v 25. roku života začína pleť starnúť – každoročne jej nej ubúda kolagén a elastín  - proteíny, ktoré sa nevyhnutné na udržanie pružnej a pevnej pleti a to až o približne 1% ročne. V 35. roku života je už starnutie neprehliadnuteľné – začínajú ochabovať kontúry tváre, vznikajú vrásky – ktoré sa časom ešte viac predlžujú a prehlbujú, farba pleti sa stáva nejednotnou – pribúdajú pigmentové škvrny.

Proces starnutia sa zvrátiť nedá, no správnou životosprávou a starostlivosťou môže vaša pleť starnúť pomalšie. Podľa odborníkov si správnou starostlivosťou viete ubrať aj 5-10 rokov. Čo je teda po 35-ke potrebné používať, ak chcete vyzerať mladšie?

Platí všetko to, čo sme písali pri suchej pleti a pridajte k tomu:

  • krémujte, krémujte, krémujte
  • ak ste doteraz nepoužívali nočný krém, je najvyšší čas s tým začať
  • to isté platí o sérach, ktoré môžu byť gélovej alebo olejovej konzistencie a majú obrovskú výhodu v tom, že obsahujú približne 10x viac účinných látok v porovnaní s krémami
  • používajte špeciálne výrobky a prístroje – napr. liftingovú modelovaciu masku na zlepšenie kontúr tváre či masážnu pomôcku na lifting pokožky
  • poobhliadnite sa po Photeneri - tzv. „žehličke na tvár“, ktorá kombinuje fotochromatické účinky a ultrazvukové účinky
  • do bežnej rutiny zaraďte aj starostlivosť o ruky, krk a dekolt, na ktorých ešte rýchlejšie vidno prejavy starnutia
  • používajte ochranné krémy s UV filtrami (ak ste ešte nezačali) celoročne, nielen počas letných mesiacov
  • pravidelné ošetrenie v kozmetickom salóne 1x mesačne už pre vás nie je luxusom, ale potrebou

   Balíček Krásny dekolt

Citlivá pleť

Citlivá pleť, podobne ako suchá, sa prejavuje suchosťou, podráždením, často aj začervenaním. Na pohľad je tenšia, akoby priesvitná. Citlivá pleť navyše reaguje ešte intenzívnejšie na vonkajšie zmeny v porovnaní so suchou pleťou a jej reakcie bývajú často alergické.

Ženy s citlivou pleťou si musia obzvlášť dávať pozor na výber kozmetiky. Tá by mala obsahovať upokojujúce a hydratačné látky a naopak, žiadny alkohol, farbivá či konzervanty.

Majiteľky citlivej pleti by sa okrem nevhodnej kozmetiky mali vyhýbať aj dlhšiemu pobytu na slnku, saunám, agresívnym čistiacim prostriedkom, sprchovaniu a kúpaniu v horúcej vode, prekúreným alebo naopak príliš klimatizovaným miestnostiam a tiež fajčeniu a alkoholu.

Aj v tomto prípade platí, že je dôležitá vyvážená strava, dostatočný pitný režim (2-3 l vody denne), ochranné krémy s OF 50 počas celého roka a kvalitná kozmetika vyvinuté špeciálne pre potreby citlivej pleti.

Náš tip: TianDe laboratória vyvinuli rad Vita Derm, ktorý spĺňa všetky náročné kritériá citlivej pleti - je bez alkoholu, parabénov, farbív a obsahuje výrazne hydratačné a upokojujúce látky, napr. aj silný hydratačný komplex 4 druhov kyseliny hyalúronovej.

Aknózna pleť

Aknózna pleť býva väčšinou mastná pleť – lesklá, so zväčšenými pórmi, na pohľad akoby hrubšia. Navyše aj s čiernymi bodkami a zapálenými vyrážkami, ktoré sú často nielen neestetické, ale aj veľmi bolestivé. Práve tieto zapálené miesta majú len „na skok“ k tvorbe akné, čo je už závažný kožný problém, ktorým trpia prevažne mladí ľudia, no nezriedka aj ženy v dospelom veku. Čo sa s tým dá robiť?

  • pleť pravidelne čistite vhodnými výrobkami
  • hydratujte ju
  • doprajte si špeciálnu straostlivosť a používajte peeling a masky
  • dajte STOPku alkoholu, cigeretám, čokoláde, vyprážaným a nezdravým jedlám
  • do jedálnička pridajte čerstvú zeleninu, ovocie, chudé mäso a dbajte na dostatočný pitný režim – pite však len čistú vodu a minerálky
  • používajte doplnky výživy aj s obsahom zinku
  • uterák, ktorý používat, používajte len na tvár a často ho vymieňajte (nikto iný v rodine by ho nemal používať)
  • častejšie vymieňajte posteľnú bielizeň
  • navštevujte profesionálnu kozmetičku aspoň 1x mesačne
  • pupienky sa snažte nevytláčať
  • pri ťažších stupňoch akné navštívte dermatológa
  • ženy, ktoré používajú dekoratívnu kozmetiku – používajte len takú, ktorá je určená na problematickú pleť.

Zbaviť sa akné nie je žiadna zábava a nekoná sa to „od večera do rána“. Inými slovami, chce to riadnu dávku sebadisciplíny a trpezlivosti. Pri dodržaní všetkých pravidiel by akné malo ustúpiť už po 2-3 mesiacoch.

Čo v prípade, že vám po akné ostali jazvy? Vyskúšajte výrobky s obsahom slimačieho mucínu, ktoré majú výnimočné regeneračné schopnosti a zjemňujú jazvy. Väčšia šanca, že sa jaziev zbavíte je vtedy, keď sú úplne čerstvé. Pomáha aj špeciálna rada Master Herb a konkrétne Krém na akné a jazvy.

Stav a typ pleti nie sú nemenné faktory. Zmeny prichádzajú s vekom, zmenou vonkajšieho prostredia, životným štýlom, hormonálnymi zmenami.

Nech už máte akýkoľvek typ pleti, nešliapnete vedľa, keď krásu svojej pleti budete podporovať aj zvnútra. Obhliadnite sa po tianDe výživových doplnkoch. Na pleť je skvelý Pjaoljan - mesačná kúra krásy, Citrokalcevit a Calcemarine Complex so zdrojom dobre vstrebateľného vápnika alebo tianDe Kolagén. Ten je na podporu krásnej pleti TOP.

Ak si nie ste isté, aký typ pleti máte – obráťte sa na svoju kozmetičku alebo vám radi poradíme aj my. Kontaktujte nás na podpora@zuzino.sk alebo nám napíšte do správy na facebooku. Radi a ochotne vám poradíme.

Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.sk

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia