Infobar icon

Súťažíme o 20x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
07.05.2024 Do konca zostáva
1 deň
13 hodín
24 minút
49 sekúnd
 
 
 
 

Bolestivá menštruácia

Bolestivá menštruácia dokáže vyradiť z obehu nejednu z nás. Prejavuje sa intenzívnymi bolesťami v podbrušku, chrbtovej oblasti a často i hnačkami a vracaním. Mnohé ženy používajú voľnopredajné lieky, starú známu ružovú tabletku, a aspoň čiastočne sa snažia zmierniť príznaky bolestivej menštruácie. 

Bolestivá menštruácia

Ako sa zbaviť bolestivej menštruácie

No viete, že bolestivá menštruácia nie je nemenný stav a vy ho viete ovplyvniť aj vhodnou stravou, doplnkami výživy a intímnou hygienou?

Bolestivá menštruácia (nazývaná aj dysmenorea) je stav, ktorý vám pravidelne dokáže znepríjemniť aj pár dní v mesiaci. Poznajú ju najmä ženy do 25. roka života. Podľa prieskumov min. 50% mladých žien trpí bolestivou menštruáciou. Dobrou správou je, že intenzita bolesti sa s pribúdajúcim vekom môže zmeniť. Po prvom pôrode väčšinou dochádza k jej zmierneniu a môže sa aj úplne stratiť.

Čo by ste o bolestivej menštruácii mali vedieť?

  • Čo spôsobuje bolestivú menštruáciu?

 Závisí od typu bolestivej menštruácie. Primárna bolestivá menštruácia je spôsobená zvýšenou hladinou prostaglandínov počas menštruačného cyklu. Jej dôsledkom sú bolestivé kŕčovité sťahy maternice.

  • Ako dlho trvá?

Intenzívna bolesť trvá zväčša 1 až 2 dni, výnimočne dlhšie. Zvyčajne prichádza pár dní až hodín pred začiatkom menštruácie alebo počas prvých dní menštruácie.

  • Ako sa prejavuje a čím je bolestivá menštruácia sprevádzaná?

Bolestivá menštruácia sa prejavuje silnou až kŕčovitou bolesťou v podbrušku, bolesťami chrbta. Niekedy bolí oblasť celej panvy a dokonca i vnútorná strana stehien. Sprievodnými javmi môže byť extrémna únava, bolesti hlavy, migrény, zvracanie aj hnačky.

Rizikové faktory bolestivej menštruácie

Primárnou bolestivou menštruáciou zvyknú trpieť mladé ženy do 25 rokov, s nižším alebo naopak príliš vysokým BMI (to znamená veľmi chudé a tiež obézne ženy). Fajčenie, zlá životospráva a stres sú ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú menštruáciu a jej bolestivosť.

Zmiernenie bolestivej menštruácie

Už naše staré mamy poznali recepty, ktoré pomáhali zmierniť nepríjemnú bolestivú menštruáciu. Medzi tie bežné patrí prikladanie teplého termoforu alebo teplých obkladov na oblasť podbruška. Veľmi dobre funguje aj moderná tianDe Fytonáplasť pre ženy, ktorá:

  • odstraňuje pocit nepohodlia a napätia
  • prináša mierny pocit tepla a úľavu
  • pôsobí pod oblečením - nevidno ju
  • nemá negatívne vedľajšie účinky
  • používať ju môžete aj počas spánku alebo kedykoľvek cítite bolesť

Bylinný čaj pre ženy  Bylinný čaj pre ženy tianDe na zuzino.sk

Ďalšie účinné metódy zmiernenia bolestivej menštruácie

  1. pitie bylinkových čajov s obsahom angeliky čínskej a nápojov s obsahom srdcovníka obyčajného
  2. používanie špeciálnych bylinných vložiek a obkladov tianDe
  3. úprava stravy - do jedálnička pridať viac ovocia a zeleniny
  4. masírovanie brucha hrejivým olejom alebo účinným gélom
  5. lepenie špeciálnych fytonáplastí na zmiernenie bolestí
  6. cvičenie hormonálnej jógy alebo iných druhov uvoľňovacích cvičení
  7. zníženie príjmu kávy a alkoholických nápojov
  8. menej stresu, viac pohody, pohybu aj pravidelných prechádzok na čerstvom vzduchu

Čo pomáha je i celková úprava životosprávy a v prípade, že máte nadváhu aj zníženie hmotnosti.

Intímna hygiena tianDe na zmiernenie bolestí v podbrušku

Okrem už spomínaných spôsobov, ktoré dokážu zmierniť bolestivosť menštruácie (a dokonca aj skrátiť dĺžku menštruácie), vyskúšajte aj tianDe program intímnej hygieny. TianDe vložky vytvorenené podľa receptúr východných medicín sú mimoriadne silné, účinné a zároveň jemné a bezpečné. Nedráždia citlivú pokožku intímnych partií, zmierňujú bolesť a dodávajú pocit sviežosti. A vďaka nim môžete zabudnúť aj na staré známe ružové tabletky!

V tianDe je viacero línií vložiek, ktoré sú jemné a zároveň účinné:

  • Nefritová sviežosť je základnou líniou vložiek tianDe. Obsahuje výťažky z mäty piepornej, kamélie čínskej a klinčekového oleja. Nájdete tu viacero druhov slipových vložiek na denné nosenie, denné aj nočné menštruačné vložky.
  • Energia bylín - obsahuje patentovaný komplex bylinných výťažkov. Línia obsahuje denné slipové, denné a nočné menštruačné vložky.
  • Energia života - silný nástroj tradičnej čínskej medicíny v podobe 24-hodinového zábalu. Obsahuje až 38 bylín, ktoré majú protizápalové, protikŕčové a antibakteriálne účinky.
  • Jemná starostlivosť - 24-hodinová fytovložka, ktorá vynikajúco poslúži ako prevencia ochorení močového ústrojenstva a vhodná je i na podporu liečby opakovaných urogenitálnych ochorení.

Poznámka: Ak tianDe vložky ešte nepoznáte - odporúčame začať s tými najjemnejšími a to sú Denné vložky s extraktom s aloe, kde nájdete aj vzorkové balenie.

Intímnu starostlivosť efektívne dopĺňajú gély - Jemný gél na intímnu starostlivosť s obsahom koloidného striebra a Gél na intímnu starostlivosť s bylinnými extraktmi, ktorý obsahuje viac ako 90% prírodných zložiek.

Jemný gél na intímnu starostlivosť Gél na intímnu starostlivosť s bylinnými extraktmi

 

POZOR! Existuje aj sekundárna bolestivá menštruácia, ktorú môže spôsobiť zápal, cysta, myóm alebo endometrióza či ďalšie ochorenia. Bolesť v tomto prípade môže byť ešte intenzívnejšia ako v prvom prípade. Bolesť môže začať pred menštruáciou, trvať počas celej menštruácie a pokračovať aj po jej skončení. Sprevádzaná môže byť aj ďalšími nepríjemnosťami ako sú bolestivý pohlavný styk alebo krvácanie v strede menštručného cyklu. Zvyčajne sa objavuje vo vyššom veku a s pribúdajúcim rokmi sa jej intenzita môže zvyšovať. Návšteva gynekológa je v tomto prípade nevyhnutnosťou.

Zdroj foto: zuzino.sk, pexels.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia