Infobar icon

Dnes platíme za Vás DOPRAVU MY!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
3 dni
9 hodín
22 minút
48 sekúnd
 
 
 
 

Kolagén – čo by ste o ňom mali vedieť?

V poslednom období sa slovo kolagén skloňuje veľmi často. Spája sa s bojom proti vráskami, ale aj boľavými kĺbmi. Prečo by mal kolagén zaujímať aj vás?

Kolagén – čo by ste o ňom mali vedieť?

Kolagén je hlavnou bielkovinou v organizme. Máme ho všade – v kostiach, zuboch, svaloch, vlasoch, očiach, dokonca aj v črevách. Naše telo si dokáže kolagén vytvárať aj samé. No s pribúdajúcim vekom jeho produkcia výrazne klesá.

Kolagén pre zdravie a krásu

  • pozitívne ovplyvňuje pevnosť a zdravie nechtov a vlasov
  • naša pleť je pevná práve vďaka kolagénu
  • dostatok kolagénu pomáha predchádzať problémom so zrakom
  • kolagén sa nachádza aj v chrupavkách a je zodpovedný za ich štruktúru a odolnosť
  • kolagén pomáha zadržiavať vodu, vďaka čomu je pokožka vyhladená
  • organizmus využíva kolagén aj pri tvorbe svalstva
  • voľné radikály ničia kožný kolagén

Pokles kolagénu s pribúdajúcim vekom

S vekom naše telá strácajú schopnosť produkovať kolagén. Od 25. roku nastáva degeneratívny proces, tvorba kolagénu sa znižuje a postupne sa narúšajú kolagénové vlákna. Každoročne ubúda 1-2%  kolagénu, čo závisí od genetickej predispozície, ale aj toho, aký životný štýl vedieme.

Po 30. roku života už pokožka začína výraznejšie strácať pružnosť a pribúdajú aj vrásky. Nedostatok kolagénu, elastínu aj kyseliny hyalúronovej sa prejavuje stratou pevnosti, vráskami aj zhoršenou farbou pleti. Strata kolagénu so sebou prináša aj zhoršenie pohyblivosti kĺbov.

Po 40. roku je už strata kolagénu výraznejšia, napríklad 40tnička má oproti 20tničke o 10-20% kolagénu menej.

Vplyv životného štýlu na tvorbu kolagénu

Prečo niektoré štyridsaťročné ženy vyzerajú na 30 a naopak, niektoré tridsiatničky vyzerajú o desať rokov staršie? Nie, nie je to len genetikou, hoci aj tá zohráva rolu. Strata kolagénu je rýchlejšia vtedy, keď:

  • fajčíte
  • žijete v znečistenom prostredí
  • nedbáte na zdravú stravu (napr. vaša strava obsahuje veľa jednoduchých cukrov)
  • nevyhýbate sa slnečnému žiareniu (a nepoužívate vysokú UV ochranu)

Nenávratné škody spôsobujú aj voľné radikály. Komplex týchto faktorov spôsobuje, že strácate kolagén výrazne rýchlejšie, čoho následkom je to, že vaša pleť vyzerá staršie, je menej pružná aj farebne nejednotná.

Doplňte kolagén zvnútra

Produkciu kolagénu môžete podporiť zvonku aj zvnútra. Novinka v tianDe - Kolagén s višňovou a granátovou šťavou obsahuje:

  • hydrolyzovaný hovädzí kolagén (najprospešnejší druh kolagénu pre ľudský organizmus)
  • šťavu z granátových jabĺk a višní, ktoré sú bohaté na vitamín C
  • pektín, ktorý pomáha znížiť množstvo „zlého“ cholesterolu a dokáže očistiť organizmus od škodlivých látok

Klasický kolagén sa dobre nevstrebáva. Hydrolyzovaný, čiže už rozštiepený kolagén, je pre ľudské telo vhodnejší. Hydrolyzovaný kolagén je považovaný za najlepšiu formu kolagénu pre náš organizmus. Kombinácia s vitamínom C zaisťuje ešte väčšiu vstrebateľnosť.

Kolagén od tianDe obsahuje 21 denných dávok v 21 vrecúškach. Každé vrecúško má v sebe 5200 mg hovädzieho hydrolyzovaného kolagénu, čo je ideálna denná dávka kolagénu. Vstrebateľnosť tianDe kolagénu je až 80%.

Kolagén sa odporúča používať dlhodobo od 25. roku života. Je vhodný pre ženy, vrátane tehotných a dojčiacich žien a rovnako aj mužov.

Okrem vnútorného užívania, kolagén používajte aj zvonku. Do svojej dennej rutiny starostlivosti o pleť zaraďte pleťové výrobky s obsahom hydrolyzovaného kolagénu.

 

Výhody hydrolizovaného kolagénu v pleťových výrobkoch:

  1. Hydratácia pleti: Hydrolizovaný kolagén môže pomôcť zvýšiť hydratáciu kože, čo je obzvlášť užitočné po exfoliácii, keď je pleť obnovovaná a potrebuje dodatočnú vlhkosť.

  2. Elastičnosť a pevnosť: Pomocou kolagénu sa môže zlepšiť elasticita a pevnosť pleti, pretože kolagén je kľúčovým stavebným blokom pre udržanie štruktúry a integrity kože.

  3. Zmierňovanie vrások: Pravidelné používanie produktov obsahujúcich hydrolizovaný kolagén môže prispieť k zmierňovaniu jemných liniek a vrások tým, že podporuje hustotu kože.

  4. Rýchlejšia regenerácia kože: Exfoliácia odstraňuje odumreté bunky a umožňuje lepšie prienik aktívnych látok, ako je hydrolizovaný kolagén, ktorý môže podporiť rýchlejšiu regeneráciu kože.

  5. Zlepšená textúra kože: Kombinácia exfoliácie a kolagénu môže viesť k hladšej a jemnejšej textúre kože, pretože pomáha obnovovať a udržiavať zdravý vzhľad kože.

 

Na čo si dať pozor:

  • Typ kože: Nie všetky typy kože reagujú rovnako na exfoliáciu alebo kolagén. Citlivá pleť môže byť na niektoré exfoliačné zložky viac reaktívna.

  • Frekvencia používania: Prehnane častá exfoliácia môže kožu dráždiť a poškodiť. Dôležité je nájsť správnu rovnováhu, ktorá vyhovuje vášmu typu pleti.

  • Kvalita produktu: Vyberte si produkty, ktoré sú osvedčené, aby ste zabezpečili ich bezpečnosť a účinnosť.

Z našej ponuky pre vás vyberáme produkty, ktoré sú nami aj našimi zákazníkmi radené medzi TOP produkty:

Intenzívny liftingový krém Collagen Active na zuzino.sk Modelujúci gél kontúr tváre na zuzino.sk Spevňujúca a liftingová emulzia na tvár a krk na zuzino.sk

Čomu sa radšej vyhýbajte, ak chcete mať krásnu pleť

A do tretice, vyhýbajte sa tomu, čo vám škodí a zároveň spôsobuje rýchlejšiu stratu kolagénu. Na začiatok stačí, ak prestanete fajčiť, obmedzíte príjem cukrov a prestanete sa vystavovať nadmernému slneniu.

Starnutie je prirodzený proces, nevyhneme sa tomu. Rovnako sa nevyhneme ani opotrebovaniu kĺbov. No reálne vieme spomaliť starnutie aj zlepšiť stav pohybového aparátu. Príjem hydrolyzovaného kolagénu dokáže zvýšiť pružnosť pokožky aj zlepšiť stav kĺbov a chrupaviek. Vďaka pravidelnému a dlhodobému príjmu kolagénu zvútra aj zvonku vaša pokožka bude sviežejšia, proces starnutia výrazne spomalíte a posilníte aj celkové zdravie.

Zdroj foto: zuzino.sk, pexels.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia