Infobar icon

Súťažíme o 20x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
01.05.2024 Do konca zostáva
0 dní
11 hodín
20 minút
47 sekúnd
 
 
 
 

Predčasné starnutie kvôli modrému svetlu?

Počuli ste už o škodlivosti modrého svetla? Viete, čo to je "modré svetlo" a čo všetko spôsobuje? Modré svetlo je všadeprítomné. Hoci jeho hlavným zdrojom je slnečné žiarenie, vyžaruje ho aj LED osvetlenie, žiarivky, obrazovky a displeje všetkých elektronických zariadení. 

Predčasné starnutie kvôli modrému svetlu?

Škodlivosť modrého svetla

Áno, modré svetlo na nás „číha“ aj z toľko používaných počítačov, notebookov a smartfónov. Napriek tomu, že slnečné žiarenie je považované za najväčšiu potenciálnu hrozbu, aj vyžarovanie modrého svetla ohrozuje zdravie našej pokožky a spôsobuje predčasné starnutie. Prečo? Dôvodom je nielen časté používanie elektronických zariadení, ale najmä blízkosť, akou sa na displeje pozeráme.

Čo na modré svetlo hovoria dermatológovia?

Podľa popredných dermatológov je modré svetlo, keďže preniká do hlbších vrstiev ako UVA a UVB žiarenie, nebezpečnejšie. Poškodenie kožných buniek môže byť ďalekosiahlejšie a náprava o to prácnejšia. A naša snaha oddialiť starnutie v čo najväčšej miere kvôli modrému svetlu výrazne negovaná.

Čo spôsobuje modré svetlo?

Modré svetlo spôsobuje predčasné starnutie v mnohých podobách. Modré svetlo spôsobuje pigmentové škvrny, vrásky, podráždenie a začervenanie pokožky, ale aj pehy a kruhy pod očami. Modré svetlo môže stáť aj za mdlou a dehydrovanou pleťou; môže spôsobiť úbytok elasticity pokožky, narušenie ochrannej bariéry kože a stratu vody v pokožke až do 24 hodín po vystaveniu účinkom modrého svetla. Nemenej závažným účinkom pôsobenia modrého svetla je tvorba oxidačné stresu. A to sme ešte nespomenuli poruchy spánku, ktoré rovnako môžu byť spôsobené nadmernou expozíciou modrému svetlu. Ak by sme to mali zhrnúť - modré svetlo celkovo škodí zdraviu, zdraviu očí aj zdraviu pokožky.

Ako môžete chrániť pokožku pred modrým svetlom?

  • používajte filter na elektronické zariadenie
  • celoročne sa natierajte ochrannými krémami s min. SPF 30* (pri svetlejších fototypoch SPF 50)
  • využívajte dekoratívnu kozmetiku, najmä mejkap s SPF
  • užívajte silné antioxidanty, ktoré bojujú s voľnými radikálmi
  • chráňme sa proti modrému svetlu používaním špeciálnych výrobkov

Čo ešte zaberá na modré svetlo?

  • dôležitý je pitný režim – pite veľa pramenitej vody – 2-4 l denne v závislosti od kg aj ročného obdobia
  • nezabúdajte na pravidelnú starostlivosť o pleť, ktorá by mala pozostávať z kvalitnej kozmetiky, čistenia, peelingu
  • doprajte si návštevu u kozmetičky, ktorá vám urobí kozmetickú masáž tváre a z času na čas aj návštevu dermatologičky
  • nezabúdajte na kvalitnú stravu, dostatok ovocia a zeleniny aj vhodné doplnky výživy

Línia Vita Derm tianDe na zuzino.sk

V roku 2019 v TianDe pribudol kozmetický rad s názvom Vita Derm. Je určený pre všetky typy pokožky, vrátane citlivej. Neobsahuje parabény, alkohol, farbivá ani žiadne iné látky, ktoré by vašu pokožku mohli dráždiť. Súčasťou tejto rady je aj Upokojujúca čistiaca pena a prednedávnom pribudol aj Regeneračný a ochranný fluid a Regeneračný a ochranný pleťový krém Vita Derm. Tieto tri výrobky majú spoločné to, že intenzívne bojujú práve proti negatívnym vplyvom modrého svetla.

Regeneračný a ochranný pleťový fluid Regeneračný a ochranný pleťový krém Vita Derm  Upokojujúca čistiaca pena Vita Derm  

*Názory odborníkov sa tu rôznia – niektorí tvrdia, že ochranné krémy nepomôžu v boji proti modrému svetlu, no dokážu pomôcť pri vystaveniu nadmernému slnečnému žiareniu.

Zdroj fotografií: zuzino.sk, pixabay.com, tiande.eu

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia