Infobar icon

Dnes platíme za Vás DOPRAVU MY!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
3 dni
12 hodín
15 minút
36 sekúnd
 
 
 
 

Slimačí mucín a jeho účinky na pleť

Slimačí mucín, známy aj ako slimačí sliz, je aktuálne veľmi populárnou ingredienciou luxusnej starostlivosti o pleť. A hoci sa to žene v našich končinách môže zdať prinajmenšom zvláštne, slimačí mucín má svoje významné miesto v kozmetickom priemysle právom. 

Slimačí mucín a jeho účinky na pleť

Slimačí mucín a jeho blahodarné účinky na pleť

A nie je až takou novinkou, ako by sa mohlo zdať. Veď pozitívne účinky slimačieho mucínu poznal aj slávny antický lekár Hippokrates. Známy lekár vyrábal zo slimačieho mucínu masť, ktorú aplikoval na poškodenú kožu svojich pacientov. Mala výnimočné hojivé a regeneračné účinky. Hojivé účinky slimačieho mucínu si všimli aj pestovatelia ruží, ktorí mali vďaka svojej práci večne doráňané ruky. Vďaka sekrétu, ktorý je slimákmi vylučovaný, sa ich ruky rýchlejšie regenerovali a škrabance sa na pokožke rýchlejšie hojili.

A hoci Francúzi, starí známi gurmáni, používali slimákov skôr v kuchyni, v ostatných rokoch sa najmä vo východnej Ázii slimačí mucín presadil v kozmetike. Nejedna žena v Japonsku či Južnej Kórei si rada zaplatí špeciálnu slimáčiu kúru v kozmetickom salóne.

V súčasnosti sa slimačí mucín pridáva do pleťových krémov, sér, masiek aj krémov na ruky. Pozrime sa teda bližšie na zloženie a účinky slimačieho mucínu. Čo v skutočnosti dokáže slimačí mucín s vašou pleťou?

Čo je slimačí mucín?

Slimačí mucín (slimačí sliz alebo slimačí sekrét) je prirodzenou látkou, ktorú produkujú slimáky. Získava sa humánnym spôsobom zo slimákov druhu Helix aspersa alebo Cryptomphalus aspersa, čo sú bežné druhy záhradných slimákov. Ak máte odpor voči slimákom, alebo sa necítite komfortne pri predstave ich hroznej smrti, môžeme vás upokojiť. Slimáky neumierajú kvôli vašej kráse, dokonca ani netrpia. Celý proces získavania mucínu je pomerne krátky. Slimákov držia 30 minút v sieti v tmavej miestnosti laboratória a oni počas tejto doby produkujú sliz. Slimáky sú nočné tvory, čiže tichá a tmavá miestnosť je pre ne prirodzeným priestorom. V tomto procese nie sú živočíchy pod tlakom, nakoľko v strese by sa produkcia sekrétu mohla znížiť. Sliz je zbieraný do sklenených nádob, následne prechádza čistiacim procesom, pasterizáciou a v poslednom kroku sa pridáva do kozmetických výrobkov.

Čo obsahuje slimačí mucín?

Slimačí mucín obsahuje:

  • sacharidy, ktoré zlepšujú hustotu pleti, vyhladzujú vrásky, zvláčňujú a ochraňujú kožu
  • bakteriofágy, ktoré bránia prenikaniu baktérií a ďalších patogénov do pokožky
  • aminokyseliny a peptidy, ktoré obnovujú kožné bunky a regenerujú pokožku
  • alantoín, ktorý pomáha regenerovať bunky a upokojuje podráždenie
  • kyselinu hyalúronovú, ktorá hĺbkovo hydratuje a zvláčňuje
  • kyselinu glykolovú, ktorá pomáha jemne odlupovať horné časti odumrených buniek pokožky a odhaľovať tak nové a nepigmentované bunky
  • antioxidanty, napr. vitamíny A a E
  • proteíny a ďalšie látky

Slimačí mucín aktivuje regeneráciu kože a stimuluje tvorbu vlastného kolagénu a elastínu - látok, ktoré sú pre krásu pokožky nenahraditeľné. Navracajú pokožke pružnosť, vyhladzujú a vypínajú pokožku.

Pozitívne účinky slimačieho mucínu pre pleť

Slimačí mucín obsahuje nenapodobiteľný prírodný kokteil účinných látok, vďaka ktorému sa táto prírodná látka stala takou obľúbenou v Japonsku a v Južnej Kórei. Najznámejšie účinky slimačieho mucínu:

  1. Anti-agingový účinok– slimačí mucín obsahuje kyselinu hyalúronovú, ktorá spomaľuje proces starnutia, vyhladzuje pleť, zmenšuje dĺžku aj hĺbku vrások a predchádza vzniku nových vrások. Mucín navyše pomáha stimulovať tvorbu kolagénu a elastínu, vďaka čomu je pokožka pevná, pružná a má mladistvý vzhľad. Účinne pomáha aj v boji proti pigmentovým škvrnám.
  2. Upokojuje pokožku – slimačí mucín a kozmetika/kozmeceutika* s obsahom tejto cennej látky pomáha pri podráždení pokožky, začervenaní aj nepríjemnom pocite suchosti a svrbení. I preto je dobrou voľbou pre citlivú pleť náchylnú na tieto prejavy. Mucín sa používa aj v prípravkoch na liečbu rosacey a na zmiernenie prejavov dermatitídy.
  3. Pomáha pri akné a problematickej pokožke – slimačí mucín má vďaka obsahu enzýmov, proteínov a peptidov aj protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti a preto je mimoriadne vhodný pre problematickú a aknóznu pleť. Urýchľuje odstraňovanie zápalov a zabraňuje ich opätovnému výskytu. Pomáha liečiť jazvy aj začervenanú a podráždenú pokožku po akné.
  4. Má antioxidačný účinok - ochraňuje pred voľnými radikálmi. Denne sa s nimi stretávame a „vďaka“ nim naša pokožka starne rýchlejšie a stráca mladistvý vzhľad. Antioxidanty sú ale v hojnom počte zastúpené v slimačom mucíne a práve tie s voľnými radikálmi úspešne bojujú.
  5. Účinne hydratuje a ochraňuje – aj vďaka kyseline hyalúronovej, vitamínom aj proteínom, ktoré sú súčasťou mucínu bude vaša pleť elastická, pružná, hydratovaná. Uzatvára vlhkosť v kožných bunkách a pleť je tak dlhšie ošetrená.
  6. Regeneruje po slnení – nielen obsah, ale aj nemastná štruktúra predurčuje výrobky s obsahom mucínu na použitie v letnej sezóne. Pre výrazné upokojujúce účinky sú veľmi vhodné aj pri slnkom spálenej pokožke.
  7. Rýchlejšie obnovuje a regeneruje bunky – množstvo vitamínu A a kyselina glykolová umožňujú olupovanie zrohovatelých buniek a ich rýchlu obnovu. Pokožka tak ostáva rýchlejšie obnovená, čistá a bez drobných raniek, jaziev po akné a prasklín, ktoré vznikli nedostatkom hydratácie.

Viacfunkčný krém na oči so slimačím mucínom TianDe Maska na tvár so slimačím mucínom TianDe

Pre aký typ pleti je vhodný slimačí mucín?

Slimačí mucín obsahuje množstvo látok prospešných pre pleť. Oceníte ho najmä vtedy, ak je vaša pokožka aknózna, citlivá, zrelá, zjazvená alebo inak poškodená. Nie je ani veľmi suchý, ani veľmi hutný či olejový. Vďaka svojim účinkom, no i vďaka svojej konzistencii, vyhovuje všetkým typom pokožky, vrátane citlivej a aknóznej. Slimačí mucín je vhodný tak pre mladšie ročníky, a rovnako aj zrelú pleť.

Slimačí mucín v tianDe

Okrem vysokého obsahu slimačieho mucínu** v tianDe pleťovej línii Slimačí mucín nájdete i ďalšie pre pleť prospešné látky, napr. bambucké maslo, extrakt z aloe vera alebo kvetinový púder z japonskej ruže. Viacfunkčný krém na tvár, Viacfunkčný krém na oči, Revitalizačné tonikumMaska na tvár a Krém na ruky sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Pokožka po ich použití bude hydratovaná, upokojená, vyhladená a farba pleti bude zjednotená. Určite poteší aj to, že hĺbka a viditeľnosť vrások aj jazvičky po akné budú menej viditeľné. Pleť bude hĺbkovo hydratovaná, vyživená a intenzívne zregenerovaná. Ako znovuzrodená. Nespornou výhodou je balenie. Krémy sú balené vo vrecúškach s praktickým zatváraním. 1 celé balenie krému obsahuje 50 ml – 5 vrecúšok po 10 ml, čo zaisťuje ich čerstvosť, ľahké skladovanie aj jednoduché uzatváranie. Vyskúšajte vzorky pleťového krému alebo krému na očné okolie so slimačím mucínom.

Vyskúšajte aktuálne AKCIE, kde k výrobkom so slimačím mucínom získate ako darček špeciálnu masku na bradu a na spevnenie kontúr tváre: Očné okolie bez vrások a Vyhladená pleť. Platia do 31.8.2022 alebo do vypredania.

* Kozmetika vs. kozmeceutika. Základný rozdiel je v množstve aktívnych látok a ich prenikaní do vrstiev pokožky. TianDe je kozmeceutikou pretože v porovnaní s bežnou kozmetikou obsahuje až desaťnásobne viac účinných látok a preniká do hlbších vrstiev pokožky, a vďaka tomu sú tianDe výrobky účinnejšie.

**vysoký obsah slimačieho mucínu je viditeľný voľným okom. Textúra krémov je „naťahujúca sa“, čím pripomína samotný slimačí sliz. Krémy sa spotrebúvajú pomalšie, a tým sú ekonomickejšie.

Poznámka: Slimačí mucín, slimačí sliz, slimačí sekrét - to všetko znamená jedno a to isté. My sme sa rozhodli používať to prvé - znie nám to najkrajšie. :-)

Zdroj fotografií: zuzino.sk, pixabay.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia