Infobar icon

NOVÝ MESIAC = NOVÁ SÚŤAŽ o 20 balíčkov tianDe.

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
01.05.2024 Do konca zostáva
3 dni
19 hodín
40 minút
41 sekúnd
 
 
 
 

Ako sa zbaviť akné

Máte akné a znepríjemňuje vám život. Bolí to. Trpí tým vaša tvár aj duša. Akné je veľká „potvora“ a može trvať naozaj dlho pokiaľ sa ho zbavíte. Ak však budete vnímať liečbu akné komplexne, bude účinná. V tomto článku sa pokúsime pozrieť  na akné zo všetkých strán a podať vám potrebné informácie o tom, čo je akné, čo ho spôsobuje a čo naozaj zaberá.

Ako sa zbaviť akné

Pozrieme sa aj na to, ako zmierniť nežiaduce pozostatky akné, jazvy.

Čo je akné a ako sa prejavuje?

Akné je zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje predovšetkým u mladých ľudí v pubertálnom veku. Podľa štúdií na Slovensku i v Českej republike má akné viac ako 70% ľudí vo veku od 15 do 24 rokov. Vo veku 25-34 akné trápi len približne 8% ľudí. No keďže výskyt akné súvisí tiež s nesprávnou životosprávou a hormonálnymi zmenami, postihuje aj dospelých vo veku viac ako 35 rokov.

Akné sa prejavuje tvorbou červených fľakov, vyrážok, drobných pupienkov, uhrov a vredov, ktorým sa niekedy hovorí aj trudy. Vredy vznikajú ako následok zápalu vývodov mazových žliaz. V prípade hlbokých zápalov sa tieto žľazy poškodia a ich následkom sú nepekné jazvy. Na pokožke je častá prítomnosť nečistôt, baktérií aj roztočov, čo ešte viac zhoršuje stav akné.

Akné na tvári aj tele

Miesta, ktoré sú najčastejšie postihnuté akné sú tvár, krk, ramená, horná časť hrudníka, horná časť rúk a chrbát. Niekedy sa akné môže nachádzať aj na iných častiach tela, napr. na zadku. Najčastejšie sa však akné tvorí na tvári.

Typy akné

Tým najbežnejším druhom akné je akné vulgaris (uhry) a akné dospelých, ale existuje aj mnoho ďalších typov akné.

  • Akné vulgaris alebo jednoducho uhry je jedno z najčastejších kožných ochorení mladých ľudí. Postihuje 70 až 90% adolescentov a podľa niektorých odhadov neexistuje človek, ktorý by sa aspoň raz za život nestretol s uhrami.
  • Akné dopelých bežné u mladých dospelých nad 25 rokov. Tento druh akné postihuje viac ženy ako mužov, keďže súvisí najmä s hormonálnou nerovnováhou, menštruačným cyklom, tehotenstvom, dojčením a menopauzou. Akné sa vyskytuje najmä na tvári, krku a na hornej časti tela.

Maskné a ďalšie typy akné

  • novorodenecké aknéakné batoliat, ktoré postihuje viac chlapcov ako dievčatá
  • Mallorka akné, ktoré sa objavuje po expozícii pokožky UV žiareniu
  • kozmetické akné, ktoré je reakciou na vybrané kozmetické produkty
  • športové akné, s ktorým sa stretávajú aktívni športovci a príčinou vzniku je reakcia pokožky na oblečenie zo syntetických materiálov
  • dopingové akné, ktoré je spôsobené užívaním vybraných liekov a tiež látok ako sú anabolické steroidy
  • akné vyvolané chemikáliami
  • maskné – najnovší typ akné, ktorý priniesla doba koronavírusu a ktoré sa objavuje v spodnej časti tváre

Závažnosť akné

Akné sa odlišuje aj mierou závažnosti. Rozlišujeme tri základné formy akné:

  • Najmiernejšou formou je akné nezápalové, ktoré sa prejavuje vo forme vyrážok či drobných pupienkov. Tie môžu mať bielu alebo čiernu hlavičku.
  • Strednou formou je zápalové akné, kde vyrážky už môžu byť vystupujúce, začervenané, zapálené, na dotyk bolestivé a môžu sa objaviť aj mierne vriedky.
  • Najzávažnejšou formou akné je tzv. akné cystické. Toto akné je aj veľmi bolestivé a nezriedka spôsobuje vážny zásah do sebavedomia človeka. Ide o závažné ochorenie, ktoré aj po ustúpení môže zanechať následky v podobe nepekných jaziev.

Hlavné príčiny akné

Predtým, ako sa pustíte do boja s akné, by ste mali poznať to, čo vaše akné spôsobuje a snažiť sa odstrániť príčinu jeho vzniku. V opačnom prípade sa môže stať, že sa akné zbavíte na krátke obdobie, no opätovne sa objaví. Dostanete sa do bludného kruhu a bude vás to stáť veľa energie, času i peňazí pokiaľ sa z neho dostanete von. Príčinami akné môžu byť:

  1. Strava – hoci výskumy na túto tému sú nejednotné, väčšina dermatológov sa zhodne v tom, že strava s vysokým glykemickým indexom (napr. s veľkým obsahom cukru, vyprážané jedlá, jedlá s veľkým obsahom tuku aj bielej múky) i mlieko a mliečne výrobky môžu stav aknóznej pleti zhoršiť. Sladkostiam by ste sa rovnako mali oblúkom vyhýbať.
  2. Fajčenie – je celkovo pre pleť a zdravie škodlivé. Fajčiarov v porovnaní s nefajčiarmi trápi akné 40 x viac.
  3. Stres spôsobuje nadprodukciu kožného mazu aj upchávanie mazových žliaz, čo vedie k tvorbe vyrážok.
  4. Nedostatočné čistenie pleti „vďaka“ čomu sa na pokožke nahromadí veľké množstvo odumretých buniek kože, upchávajú sa póry a spolu s mazom a čiastočkami prachu spôsobujú komedóny.
  5. Mechanické dráždenie – dlhodobejšie trenie a tlak v kombinácii s tesným oblečením zo syntetických materiálov pri športových aktivitách môžu vyvolať akné.
  6. Slnečné žiarenie – môže spôsobovať tzv. „Mollorka akné“.
  7. Premnoženie roztočov, o ktorých prítomnosti väčšinou ani netušíme.
  8. Dedičnosť – dedí sa aj typ pokožky. Ak máte mastnú, problematickú a aknóznu pleť vy, je veľmi pravdepodobné, že rovnakú bude mať i vaše dieťa.
  9. Užívanie liekov
  10. Hormánálne výkyvy

Čistiaci gél proti akné na zuzino.sk  Pleťová voda na akné zuzino.sk  

Liečba akné

V prípade ľahkého akné alebo akné, ktoré vzniklo vonkajšími faktormi – napr. športové či kozmetické akné, je potrebné vyvarovať sa príčin, ktoré toto akné spôsobuje. Ľahšiu formu akné účinne vyriešite aj kvalitnou kozmetikou. Veľký dôraz sa pri liečbe akné kladie na hygienu, pravidelné čistenie a kvalitnú stravu bohatú na bielkoviny rastlinného pôvodu, veľa zeleniny a dostatočný pitný režim.V prípade, že nepoznáte príčinu vášho trápenia alebo máte stredne ťažké či dokonca ťažké akné, je vhodné navštíviť odborníka - dermatológa, ktorý navrhne farmakologickú liečbu alebo kombináciu liečebných postupov.

Vo všetkých prípadoch je potrebné uvedomiť si, že akné nevymizne z večera do rána. Naopak, ide o dlhotrvajúci proces a najmä pri ťažkom priebehu akné môže prejsť veľa mesiacov pokiaľ akné vyliečite. Aj keď sa na začiatku môže javiť liečba neúčinná, alebo dokonca stav akné sa môže mierne zhoršiť, potrebné je vytrvať.

Prevencia akné

Vďaka včasnej a účinnej prevencii sa môžete vyhnúť akné (závisí od konkrétneho typu), alebo v prípade už existujúceho akné výrazne zmierniť jeho prejavy. Čo treba v rámci prevencie robiť?

  • maximálne dbajte na hygienu – ak bývate s ďalšími rodinnými príslušníkmi - majte vlastné uteráky a osušky, ktoré budete používať len vy a častejšie ich vymieňajte
  • častejšie meňte posteľnú bielizeň (práve tam sa môžu nachádzať roztoče alebo ich zvyšky)
  • objavte zdravý životný štýl – vyhýbajte sa alkoholu, cigaretám, sladkostiam a nezdravým jedlám
  • do jedálnička pridajte kvalitné doplnky výživy, ktoré zlepšujú stav pleti
  • osvojte si niekoľko základných krokov každodennej starostlivosti o pleť

Kozmetika na akné

Môžeme povedať, že vhodná starostlivosť a čistenie je alfou a omegou a krásnej pleti bez akné. Poďme sa na to pozrieť, krok za krokom - akú kozmetiku na akné by ste mali používať:

  1. základom starostlivosti je čistenie pleti 2x denne – ráno a večer - používajte jemné gély alebo peny
  2. na dočistenie a tonizáciu používajte pleťovú vodu na akné alebo hutnejšie tonikum
  3. pleť hydratujte a ochraňujte – používajte nemastné gély, krém-gély (nie je pravdou, že mastnejší typ pokožky netreba krémovať)
  4. na nos používajte čistiace náplasti na nos, ktoré pomôžu zbaviť sa čiernych bodiek
  5. na lokálne miesta majú náplasti na pleť so sklonom k akné expresne rýchly účinok
  6. dekoratívna kozmetika by mala byť nekomedónna, ľahká, nie na báze olejov. Ideálne sú ľahké podkladové bázyBB alebo CC krémy s jemným krytím. Po použití dekoratívnej kozmetiky by ste nemali zabúdať na odlíčenie, kde môžete použiť micelárnu vodu
  7. 1 až 3x týždenne vašej pleti doprajte extra vzpruhu pomocou čistiacej masky

Jazvy po akné

Ak už akné zanechalo jazvy na vašej tvári, ešte nič nie je stratené. Platí, že čím sú jazvy novšie a čerstvejšie, tým existuje väčšia šanca zbaviť sa ich. Krém na akné a jazvy, ktorý zabraňuje tvorbe jaziev po akné a jazvy tiež vyhladzuje, nájdete v rade Master Herb od tianDe. Tento krém navyše pokožku hydratuje, vyživuje a reguluje činnosť mazových žliaz. Vynikajúcou pomôckou je aj Čistiaca maska na akné, ktorá pleť nielen čistí a sťahuje póry, ale zabraňuje aj vzniku jaziev a pomáha ich odstráneniu po akné.

Pokiaľ máte jazvy na tvári dlhšie obdobie, zjemniť ich pomôže vzácna kozmetická zložka slimačí mucín (sekrét). Ten a dokonca vo vysokej koncentrácii nájdete v celej tianDe kozmetickej rade Slimačí mucín a tiež vo viacfunkčnom kréme na tvár. Okrem zjemnenia jaziev dokáže slimačí mucín vyhladiť štruktúru pokožky, redukovať vrásky aj spomaliť proces starnutia. Predchádza podráždeniu a poškodeniu pokožky a je vhodný pre všetky typy pleti aj vekové kategórie.

Skúsenosť zákazníčky zuzino.sk s Viacfunkčným krémom so slimačím mucínom: „Mám citlivú a problematickú pleť. Konečne som našla krém, s ktorým som nadmieru spokojná. A je cenovo prijateľný a hlavne účinný – či už na akné, jazvičky alebo podráždenú pokožku. Používam všetky produkty so slimačím mucínom zo zuzino.sk.“  

Jazvy vám pomôže odstrániť aj Mezoroller masážny valček, vďaka ktorému aktívne látky z kozmetickým prípravkov prenikajú ľahšie do pokožky.

Ak ste nedočkaví a chceli by sa zbaviť jaziev po akné čo najskôr, pridajte do svojej pravidelnej starostlivosti aj prístroj Photoner s komplexnými ultrazvukovými a fotochromatickými (terapia farbami) účinkami. Predstavuje vynikajúcu alternatívu profesionálnym ošetreniam v kozmetickom salóne. Prístroj sa používa aj na mladú pleť – na korekciu jazvičiek a pigmentácií po akné a pri ďalších nerovnostiach. Veľmi pekne možno Photoner kombinovať s aplikáciou textilných masiek, kde sa účinky oboch terapií znásobujú.

Pozor, jazvy po akné môžete začať odstraňovať až vtedy, keď ste sa akné zbavili. Pokiaľ ešte stále máte akné, najprv ho úplne vyliečte a až potom začnite s odstraňovaním jaziev.

Akné je závažným kožným ochorením, ktoré nestrpčuje život len mladým ľuďom. Ak ho máte aj vy, začnite s tým niečo robiť. Čím skôr začnete, tým menej škody stihne akné napáchať. Budeme vám držať palce!

Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.com, pexels.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia