Infobar icon

Súťaž o 15 balíčkov tianDe končí 30.4.

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
2 dni
0 hodín
26 minút
23 sekúnd
 
 
 
 

Ako zvládnuť jarnú alergiu, astmu, či nádchu?

Kým sa začiatok jari datuje na 21. marec, začiatok jarnej alergickej sezóny je vždy iný. A netreba zabúdať na to, že alergická sezóna začína v každej krajine v inej dobe a častokrát závisí od samotnej prírody, kedy ten čas upchatých nosov, zaslzených a svrbiacich očí nastane. 

Ako zvládnuť jarnú alergiu, astmu, či nádchu?

Ako uľaviť od jarnej alergie

Avšak všetky, respektíve niektoré z týchto príznakov môžu byť spôsobené aj v dôsledku astmy alebo bežnej nádchy, ktorú človek dokáže vyležať. Samozrejme, v tomto prípade netreba hneď vylučovať ani respiračné problémy a iné ochorenia, ktoré môžu spôsobiť sťaženie dýchania, a to aj napríklad z dôvodu upchatého nosa. Niekedy je veľmi ťažké rozlíšiť prvotné symptómy, pretože niektoré z nich môžu predstavovať príznaky alergie alebo len obyčajnej nádchy. No jedno je isté. Vieme o niečom, čo vám v prípade všetkých troch pomôže. Poradíme vám, ako si uľaviť od upchatého nosa, ako zmierniť alergiu alebo astmu prostredníctvom tradičného čínskeho receptu.

Alergická reakcia

Príznaky jarnej energie

S príchodom jarných dní prichádza aj jarný vetrík, ktorý so sebou prináša peľ a spóry plesní. Ide o alergény, ktoré sa dostávajú do organizmu, v ktorom vyvolávajú kýchanie, slzenie očí, svrbenie očí a pod. Počas jari teda môžeme hovoriť o sennej nádche, ktorá predstavuje alergiu na peľ, trávy alebo pleseň a čo nie je vôbec výnimočné, tak postihuje veľké množstvo ľudí po celom svete. Na jar rozkvitajú najmä stromy, ako je javor, breza, dub, topoľ a ďalšie. Tieto stromy každoročne kvitnú v približne rovnakom čase, preto sa alergici dokážu na túto sezónu vopred pripraviť.

Čo sa týka samotných plesní, tak tie fungujú podobne ako peľ. Plesne uvoľňujú spóry, ktoré sa vzduchom dostávajú do organizmu. A dokonca, čo je zaujímavé, tak práve spóry plesní spôsobujú najnepríjemnejšie alergické reakcie.

Astma a jej prejavy

Astma, bohužiaľ, predstavuje nevyliečiteľnú chorobu dýchacích ciest, ktorá spôsobuje zápal a zúženie v pľúcach, v dôsledku čoho dochádza k obmedzenému prísunu kyslíka do organizmu. Medzi najčastejšie príznaky astmy patrí zovretie hrudníka, dýchavičnosť a neutíchajúci kašeľ. 

Ak sa ale pýtate, čo podnecuje vznik astmy, tak v tomto prípade môžeme hovoriť o citlivosti dýchacích ciest na niektoré z látok, ktoré inhalujeme. Tieto látky spôsobujú reakciu, pri ktorej sa svaly sťahujú a sťažujú tak dýchanie. Astma je častokrát sprevádzaná aj nadprodukciou hlienu, čo je dôvod, prečo majú mnohí astmatici problémy s kašľom.

Aj napriek tomu, že v dnešnej dobe vďaka posunu modernej medicíny existujú možnosti pre liečbu rôznych zdravotných problémov, na astmu umiera približne 250 000 ľudí ročne na celom svete, a to v dôsledku astmatického záchvatu, ktorý môže u pacientov nastať skutočne kedykoľvek.

Olej na upchatý nos TianDe

Klasické lieky alebo pomoc z prírody

Niektorí z nás nedajú dopustiť na overené recepty a triky našich babičiek, ktoré kedysi nemali možnosť zájsť si do lekárne a kúpiť si voľne dostupný liek na liečbu zdravotných problémov. Dnes lekárne fungujú ako miesta, kde dokážete kúpiť liek takmer na akýkoľvek zdravotný problém. No čo môžeme povedať a čomu sa tešíme, tak mnohí  nás sa začali vracať ku koreňom našich predkov, ktorí poznali a využívali silu byliniek. Tie dokážu vyliečiť takmer akýkoľvek problém. Dôležité je poznať ich zloženie, obsiahnuté látky a účinky, vďaka čomu tak dokážete prispieť k zmierneniu alebo úplnému vyliečeniu rôznych zdravotných problémov.

Olej na upchatý nos vždy pomôže uľaviť

Jeden takýto liečivý zázrak poznáme aj my. Olej na upchatý nos vám pomôže vychutnať si každý nádych. Obsahuje zmes esenciálnych olejov, ktoré prispievajú k voľnosti pri každom nádychu a výdychu. Masážny olej „Tajomstvo energie Čchi“ vám pomôže ľahko dýchať, a to vďaka týmto zložkám.

  • Čajovníku – prírodnému bojovníkovi s protizápalovými účinkami, ktorý je vhodný na ošetrovanie pokožky, drobných rán, ale aj na uvoľnenie dýchania.
  • Levanduli – rastline s fialovou hlavičkou obsahujúcou silice, ktoré majú protizápalové, dezinfekčné a antibakteriálne účinky.
  • Mäte – rastline, ktorú poznáme všetci a možno ju aj pestujeme v domácnostiach. Samotná mäta disponuje antibakteriálnymi a antifungicídnymi účinkami, ktoré zlepšujú trávenie, ale tiež prispievajú k zmierneniu nádchy a problémov s respiračným systémom.
  • Eucalyptu – ideálnemu na boj s infekciami dutín, pomáha zmierňovať sennú nádchu, bronchitídu a ďalšie zdravotné problémy.

Ako tento esenciálny olej používať? Stačí, ak si malé množstvo - pár kvapiek - nanesiete na prst a prostredníctvom bruška budete jemne vmasírovavať do špičky nosa a na jeho krídla. Pozor však na podráždenú pokožku v okolí nosa!

Náš tip: Cielená detoxikácia a úprava jedálnička je to, čo môže pomôcť zmierniť prejavy sezónnych alergií. Pomôžu detoxikačné náplasti, bylinné čaje Tibetský zber a Ostropestrec mariánsky.

Zdroj foto: zuzino.sk (predtým tiandekozmetika.sk), shutterstock.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia