Infobar icon

Súťažíme o 20x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
07.05.2024 Do konca zostáva
1 deň
2 hodiny
55 minút
54 sekúnd
 
 
 
 

Rozhovor so Štefanom Farkašom z HAKA

Rozhovor so Štefanom Farkašom, zakladateľom organizácie HAKA - hľadá sa auto krádeže automobilov.

Rozhovor so Štefanom Farkašom z HAKA

1. Ako ste sa k HAKA dostali? Ako vznikol nápad hľadať ukradnuté autá a teraz už aj nezvestných ľudí?

V minulosti som pracoval ako šéf bezpečnosti. V tejto oblasti som už viac ako 20 rokov a v podstate ani nič iné robiť neviem. 15 rokov som pôsobil v Českej republike. Po príchode domov na Slovensku som si povedal, že založím pátraciu organizáciu. Aj keď som možno na začiatku nevedel, do čoho presne pôjdem, postupne sa to vykryštalizovalo.

Na facebooku bolo veľmi veľa žiadostí o pomoc pri pátraní po ukradnutých autách. A tak som založil HAKA – hľadá sa auto krádeže automobilov - stránku na FB, kde som sústreďoval inzeráty so žiadosťou o pomoc. V tom období nebolo veľa organizácií, ktoré by sa tomuto venovali a tak sa to pomaly začalo rozbiehať.

2. Viem, že HAKA má rovnako ako zuzino.sk 5 rokov? Ako ste začínali, aká bola tá vaša cesta?

Prvé dva roky mala HAKA asi 10 000 členov a fungovali sme bez aplikácie, bez financií, len s nadšením a chuťou pomáhať. Veľkým prelomom v našej činnosti bolo práve vyvinutie aplikácie HAKA, ktorá je online prepojená s políciou Slovenskej republiky, Českej republiky, Poľska, Maďarska a ďalších krajín. Ktokoľvek, kto zadá ŠPZ alebo VIN číslo auta do tejto aplikácie zistí, či sa pátra alebo nepátra po danom vozidle. Na základe spustenia online aplikácie HAKA obrovsky narástla a aj vďaka záujmu médií vstúpila do povedomia ľudí na Slovensku. Rovnako sme dostali žiadosti založiť aj ďalšie pátracie skupiny. A tak sme po autách začali s pátraním po odcudzených motocykloch, bicykloch a následne pribudli nezvestné osoby.

3. Keď si tak spomeniete na minulosť a na to, ako ste začínali - kde bola HAKA pred 5 rokmi a kde je dnes?

Odpoviem veľmi jednoducho a v číslach. Od roku 2016 do roku 2018, teda za dva roky, sa nám podarilo vypátrať 15 ukradnutých áut. Od roku 2018 doteraz (rozhovor sme pripravovali začiatkom októbra, poznámka red.) sme pomohli nájsť 309 ukradnutých vozidiel. V minulosti bola objasnenosť krádeží áut na Slovensku na úrovni 11-20%, teraz je to 51%. Čísla hovoria za všetko.

4. HAKA spolupracuje s Políciou Slovenskej republiky aj ďalšími inštitúciami; pozývajú vás do televízií? Čím to je, že ste sa v priebehu pomerne krátkeho času stali rešpektovanou organizáciou?

Myslím, že za nás hovoria výsledky. Prvé 3 roky sme fungovali vyslovene na dobrovoľníckej báze. Sami sme si hradili benzín a celá prevádzka HAKA išla z našich vreciek. Nemali sme žiadnych sponzorov či darcov, neprijímali (a stále neprijímame) žiadne dotácie. Sponzorov som prvé roky odmietali, no ako sme sa rozrastali, nebolo možné všetko hradiť z vlastných. V súčasnosti máme 5 overených sponzorov, ktorí mesačne prispievajú na prevádzku našej organizácie. No ani teraz HAKA nezarába a všetko, čo od sponzorov získame, rozdelíme členom tímu. Väčšina financií putuje najmä na pohonné hmoty členom tímu a niečo ide na IT záležitosti.

HAKA fungovala a stále funguje transparentne. Pomáhame nezištne. A náš prístup mobilizuje ďalších. Myslím, že práve to je základ nášho úspechu.

5. Koľko má dnes HAKA aktívnych členov?

HAKA má 23 ľudí v tíme, teda aktívnych členov, ktorí sa podieľajú na pátraní. Na facebooku máme viac ako 240 000 ľudí a z toho viac ako 220 000 aktívnych sympatizantov, ktorí nás na tejto sociálnej sieti sledujú denne.

6. Čo môže urobiť človek, ktorému je Vaša činnosť sympatická? Môže sa stať členom HAKA? Ako môže prispieť k fungovaniu Vášho občianskeho združenia?

Členom HAKA na facebooku sa môže stať prakticky každý, kto zdieľa naše hodnoty (hejterov a nenávistné prejavy u nás neznesieme).

Ak má niekto záujem vstúpiť do užších kruhov a stať sa členom HAKA, tam už máme viacero podmienok. Najdôležitejšie sú skúsenosti s podobnou činnosťou, napríklad z armády, polície, tajnej služby alebo SBS. Ľudia, ktorí sú v HAKA a pomáhajú s pátraním po ukradnutých vozidlách alebo nezvestných osobách musia poznať legislatívu. Sú to vážne veci a my maximálne dbáme na to, aby sme všetko robili v súlade so zákonom.

Ľudia nám všetkým preukážu podporu tým, že budú všímaví, budú sa zaujímať o to, čo sa deje v ich okolí. Všetci členovia HAKA sú v prvom rade „informátori“ a zdieľajú informácie a žiadosti o pomoc na našom facebooku. Práve tým nám pomáhajú najviac.

7. Čo HAKA a ženy? Koľko aktívnych žien je vo Vašej organizácii?

       Členku máme len jednu. :)

8. Čo Vy a kozmetika? Kamarátite sa?

No, ak mám byť úprimný, ani veľmi nie. Ale manželka, tá skôr. Nedávno mala skúsenosť s vypadávaním vlasov. Vďaka Zuzke Slovačkovej sme sa zoznámili s Bio Rehab a s tianDe a tento šampónkondicionérom aj tonikom na vlasy manželke naozaj pomohli. Vlasy jej spevneli, kúty jej zmizli, vlasy prestali vypadávať a začali rásť nové. Na začiatku som tomu ani veľmi neveril, ale výsledky ma presvedčili. Normálne to funguje a som tomu veľmi rád. Žene to vrátilo úsmev a spokojnosť. Poznáte to - keď je spokojná žena, spokojná je celá rodina.

9. Štefan, ako sa Vám darí kombinovať prácu s rodinou? Ako sa na Vašu činnosť pozerá partnerka?

Nie je to jednoduché. Pracujem od skorého rána do neskorého večera, počas pracovných dní, víkendov, sviatkov. Na dovolenke som nebol asi 10 rokov. Manželka to so mnou nemá ľahké. Uvedomujem si, že moje pracovné tempo je enormné. V minulosti sa mi už jedno manželstvo rozpadlo a preto som obozretný. Stále však verím, že sa dá skĺbiť moja práca s rodinou. HAKA je pre mňa nesmierne dôležitá, má obrovské výsledky a ja v nej vidím zmysel. Zatiaľ ma doma chápu a podporujú.

10. Keď sme už pri rodine - zvyknete darovať na Vianoce kozmetiku?

     U nás doma je zasypávaný darčekmi najmä náš 5-ročný syn Dávid. My ostatní, my sa tešíme z toho, že sme spolu. To je  pre nás najviac. Najvzácnejší dar, ktorý si môžeme dať, je spoločne strávený čas.

11. Čo vás na Vašej práci pre HAKA napĺňa a naopak, čo by ste najradšej vynechali?

Najviac ma tešia plačúce ženy od šťastia. :) Áno, ženy dokážu prejavovať emócie viac ako muži a to je na nich úžasné! Naša práca je psychicky náročná, no momenty, keď nájdeme ukradnuté auto alebo pomôžeme pri hľadaní nezvestnej osoby a má to šťastný koniec, sú neopísateľné. Naopak, keď hľadanie nemá šťastný koniec a sú v tom zainteresované deti, vtedy je to veľmi ťažké.

12. Dávate si ciele do budúcnosti?

HAKA predčila moje očakávania. Vďaka proaktivite ľudí, pocitu zodpovednosti, spolupatričnosti aj angažovanosti niektorých firiem, napríklad aj zuzino.sk. Teším sa z toho, že z HAKA spája ľudí bez rozdielov vo vierovyznaní, farby pleti či politickej príslušnosti. Dôležité je, že si ctia zákon, majú zmysel pre spravodlivosť a čestnosť.

Mojím cieľom je to, aby sme už nemuseli riešiť ukradnuté autá a nezvestné osoby. Chcel by som to smerovať k zániku HAKA. Jednoducho, aby nás už ľudia nepotrebovali.

Ďakujeme za rozhovor. Zuzino.sk

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia