Infobar icon

Súťaž o 15 balíčkov tianDe končí 30.4.

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
26.04.2024 Do konca zostáva
1 deň
17 hodín
53 minút
37 sekúnd
 
 
 
 

Prečo sa vám nedarí schudnúť?

Rozhodli ste sa schudnúť, skoncovať s nadbytočnými kilami raz a navždy? Pustili ste sa do toho so všetkou vervou, nadšením, vidinou krajšej ja v nových plavkách? Prešlo pár dní, možno týždňov – a ono to nejde? Možno niečo nerobíte správne.

Prečo sa vám nedarí schudnúť?

Alkohol - nepriateľ chudnutia

Alkohol a chudnutie jednoducho nejdú dokopy. Alkohol obsahuje prázdne kalórie – nemajú žiadnu výživovú hodnotu.

  • pohár bieleho suchého vína obsahuje 90 – 120 kcal
  • pohár červeného vína má 130 – 140 kcal
  • s obsahom pohára s 0,5 l piva prídete až k 200 kcal

Miešané nápoje radšej ani nespomíname – tie môžu obsahovať niekoľkonásobne viac alkoholu a veľa, veľa cukru. Čiže nič pre vás, ak to s chudnutím myslíte naozaj vážne.

Navyše, pitie alkoholu sa väčšinou spája so spoločnosťou, jedením chipsov, tyčiniek a podobne, čo predstavuje ďalšie prázdne kalórie. A do tretice, alkohol sa pije vo večerných hodinách, nezriedka pred spánkom. To všetko sú veľmi dobré dôvody, prečo alkohol nepiť vôbec.

Skúsení dietológovia odporúčajú minimálne v prvej fáze chudnutia alkohol nepiť. Po dosiahnutí vašej cieľovej hmotnosti, vo fáze jej udržiavania, si môžete sem-tam dopriať pohár vína, no alkohol by nemal tvoriť pravidelnú súčasť vášho jedálnička.

Problémy so spánkom

Vedeli ste, že problémy so spánkom má v dnešnej dobe každý tretí človek? Množstvo povinností, vzťahové problémy, nevhodná strava, ale aj ultrafialové žiarenie z mobilov či tabletov – to všetko môže negatívne ovplyvniť kvalitu spánku.

A ako súvisí spánok s chudnutím? Dostatočný spánok (7-9 hodín u dospelých) a jeho kvalita úzko súvisia s viacerými funkciami organizmu, o.i. aj reguláciou hormónov. Hormón leptín zohráva úlohu pri regulácii telesnej hmotnosti tak, že potláča apetít a hormón grelín ovplyvňuje pocit hladu. Inými slovami, ak patríte medzi chronických nespáčov, máte veľmi pravdepodobne „rozhádzané“ hormóny a počas dňa siahnete po sladkostiach či iných prázdnych kalóriách skôr ako tí, ktorí spávajú dobre.

Náš tip: Vyskúšajte Levanduľové náplasti na nohy. Okrem iných pozitívnych účinkov na organizmus zlepšujú kvalitu spánku. Pridajte aj výživový doplnok Citrokalcevit a spať budete ako bábätko.

Viac o téme nespavosti si môžete prečítať v článku Máte problémy so spánkom?

Stres bráni chudnutiu

Čo ak je práve stres v práci alebo vzťahu tým dôvodom, prečo nechudnete, ale naopak priberáte? Je to možné.

Stresová reakcia organizmu je úplne prirodzená. Ak však stres trvá príliš dlho a prechádza do chronického stavu, je pre organizmus nielen nežiaduci, ale dokonca môže spôsobiť aj vážne ochorenia, napr. cukrovku. Na mysli máme aj stres vo vzťahoch, fyzický stres (spôsobený napr. aj spánkovým deficitom spomínaným vyššie), finančný stres spôsobený nedostatkom financií alebo obavou zo straty zamestnania. Bežným je aj stres časový. Našli ste sa tam? Nuž, nie ste jediný.

Čo spôsobuje stres? Stres oslabuje imunitu, narúša spánok, vytvára negatívne emócie a vplýva aj na účinok inzulínu, ktorý následne ovplyvňuje metabolizmus cukrov a zvyšuje ukladanie tuku.

Je to bludný kruh, z ktorého sa môžete dostať von len tak, že sa naučíte zvládať každodenný stres. Môžete využiť aj jednu z týchto techník: dychové cvičenia, meditácie, cvičenie a majte poruke aj zdravé „mlsky“ – ovocie, med, orechy

Nedostatok pohybu

Pohyb je našou prirodzenou potrebou. Zoberte si deti. Tie sú ustavične v pohybe. Skáču, behajú, šantia – len tak, pre radosť. Dospelí, a najmä tí so sedavou prácou, už vnímajú pohyb inak. Nedostatok pohybu nie je len nápor na naše postavy, ale i na zdravie.

O chudnutí rozhoduje v prvom rada strava, to áno. No v kombinácii s pohybom to ide ešte lepšie. Športové aktivity, hoci aj rýchla chôdza vám pomôžu zlepšiť si kondíciu, spáliť tuk aj naštartovať metabolizmus. Každý deň vstaňte zo stoličky a športujte. Aj 20 minút denne sa počíta. Pohybové aktivity obmieňajte – lyžujte, plávajte, cvičte jogu, pilates, behajte, tancujte, choďte do posilňovne... – čo je blízke vám a vášmu naturelu a pravadaže s ohľadom na váš aktuálny fyzický stav. Akýkoľvek pohyb je však lepší ako žiadny.

Preskakovanie jedál nepomáha chudnutiu

Raňajky sú pre vás zbytočné, tie nestíhate. Namiesto toho si radšej dáte šálku kávy? Chyba. Nie ste zástancom pravidelných obedov – veď máte tak veľa práce, že prestávka na obed vás vyrušuje? Chyba.

Nie je kalória ako kalória. Je rozdiel, či ju prijmete ráno alebo večer. Viaceré výskumy na túto tému hovoria, že ľudia, ktorí jedia ráno môžu schudnúť rýchlejšie, ľahšie a viac v porovnaní s tými, ktorí neraňajkujú.

Jedzte pravidelne, 3-5x denne. Jedlá nepreskakujte a raňajky nevynechávajte. Aj chudnutie je určitý systém a ten je potrebné dodržiavať. Pravidelné stravovanie (v správnom zložení, čase a množstve) zabezpečí zdravé trávenie, naštartovanie chudnutia a môže pomôcť v napredovaní chudnutia aj zlepšiť psychickú pohodu.

Naštartujte chudnutie

Chudnutie môžete takpovediac nakopnúť aj tianDe proteínovými kokteilmi. Ich výhodou je nízka kalorická hodnota a tiež to, že sú bez GMO, sóje a gluténu. Neobsahujú ani cukry, konzervanty, farbivá, syntetické doplnky alebo zvýrazňovače chutí. Naopak, všetky tri príchute – čokoláda, jahoda aj vanilková zmrzlina – obsaujú maximálne množsvo prírodných látok, vrátane aminokyselín, vitamínov a minerálov. Sladkú chuť im dodáva výťažok zo stévie.

Čokoládový koktejl mix tianDe na zuzino.sk Jahodový koktejl mix tianDe na zuzino.sk Zmrzlinový koktejl mix tiande na zuzino.sk

Vyberte si:

  • Čokoládový kokteil, ak potrebujete naštartovať svoje chudnutie a znížiť chuť na sladké
  • Jahodový kokteil, ak chcete detoxikovať, chudnúť aj podporiť správne trávenie
  • Zmrzlinový kokteil, ak túžite po udržaní optimálnej hmotnosti a podporiť kĺby aj skrášliť pokožku

Proteínový nápoj vám kompletne nahradí 1 až 2 jedlá denne. Nápoj sa pripravuje kombináciou prášku s vodou alebo s nízkotučným mliekom. Je ideálny pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale aj športovcov, seniorov alebo mladých ľudí.

Náš tip: Na desiatu a olovrant si pochutnajte na ovocnom kyseli. Vybrať si môžete medzi jablkovo-rakytníkovým alebo čučoriedkovo-brusnicovým. Podporíte tak tráviaci trakt, naštartujete chudnutie aj zasýtite na pár hodín.

Chudnutie, také to zdravé, ozajstné chudnutie je dlhá a náročná cesta. (a nie je to žiadna cesta lietadlom, skôr vlakom 2. triedy :-) ). Inými slovami, ide to pomaly. Ak chudnete 0,5 – 1 kg týždenne, vtedy je to v poriadku. Ak chudnete viac, veľmi pravdepodobne je to voda, ktorú strácate. Väčší úbytok hmotnosti môže byť spojený so začiatkom chudnutia alebo s veľmi obéznymi ľuďmi. Ak túžite nielen schudnúť,  ale novú váhu si aj udržať a žiť zdravší život, pracujte na tom pomaly, postupne a s jasným plánom. Len tak si môžete byť isté, že si neprivodíte zdravotné problémy, nežiaduce metabolické zmeny, výkyvy nálad či dokonca psychické poruchy. Prajeme veľa sil, trplezlivosti a odhodlania.

P.S.: Inšpiráciou vám môže byť aj náš ďalší článok na tému Ako schudnúť.

Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.com, pexels.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia