Infobar icon

Súťažíme o 20x balíček kozmetiky!

Kategórie
 
 
TRHÁK týždňa
07.05.2024 Do konca zostáva
1 deň
18 hodín
40 minút
28 sekúnd
 
 
 
 

Kožné problémy na tvári z rúška?

S vyrážkami ste v ani v mladosti nemali problém, a teraz sa nestíhate čudovať?  Podráždená pokožka, červené vyrážky a upchaté póry máte na brade, v okolí úst, nosa alebo na lícach – teda na miestach, ktoré ste si ukrývali pod rúškami. Ako už isto tušíte, o tomto novodobom probléme s pleťou, maskné si v tomto článku povieme viac. A pravdaže, pokúsime sa nájsť aj riešenia.

Kožné problémy na tvári z rúška?

Maskné z rúšok a respirátorov

Maskné je nové slovíčko, ktoré vzniklo len nedávno. Kombinuje slová "maska" a "akné" a pomenováva nový druh akné, ktorý priniesla koronavírusová doba a s ňou i nosenie rúšok. Každodenné nosenie ochrany dýchacích ciest má svoj nesporný význam, no pleti nerobí dobre.

Maskné vzniká kombináciou tlaku, trenia a otierania látky o pleť. Ide o tzv. mechanické akné. Pod rúškom navyše vzniká teplo a vlhkosť a ak k tomu pridáte vrstvu mejkapu – isto si domyslíte, že toto nemôže pre pleť dopadnúť dobre. Pod rúškom sa množia nežiaduce mikroorganizmy, čoho dôsledkom môže byť nielen akné, ale tiež rôzne ekzémy a dermatitídy.

Stále viac žien v zrelom veku trpí tým, že sa im v oblasti brady, úst. líc a nosa objavujú nepríjemné vyrážky, čiže maskné.

Prevencia maskné

Nemusíte hneď utekať do lekárne a kupovať drahú dermatokozmetiku. Venujte svojej pleti čas a potrebnú starostlivosť. Ponúkame vám niekoľko overených rád a tipov, ako predísť nežiaducemu maskné:

  • rúška vyberajte zo 100% prírodných materiálov – bavlna je určite vhodnejšia ako syntetické látky
  • rúška pravidelne perte pri vysokých teplotách a v jemných pracích géloch, ktoré sa 100% vymývajú - používajte radšej tie ekologické, ktoré sú šetrnejšie k pokožke
  • po vypratí rúško prežehlite, keďže vďaka žehleniu sa zbavíte zvyškov patogénov, ktoré mohli ostať v tkanine
  • aj počas dňa rúška pravidelne obmieňajte
  • po 10-15 minútach nosenia rúška už môžete cítiť vlhkosť - ak to je čo i len trochu možné, dovoľte sa pleti nadýchnuť a byť chvíľu bez rúška
  • ak to nie je nutné rúško nenoste vôbec – napr. v domácnosti, v prírode alebo ak ste zaručene mimo dosahu ľudí
  • ak bežne používate mejkap, skúste ho v tomto období vynechať a namiesto mejkapu používajte jemný tónovač, BB krém, CC krém alebo jemnú podkladovú bázu (a to tiež len na miestach, kde rúško nenosíte)

Ako sa zbaviť maskné?

Ak sa vám už maskné na pleti vytvorilo, začnite sa o pleť intenzívnejšie starať. Aj napriek tomu, že máte povedzme mladú, normálnu a bezproblémovú pleť. Svoju dennú rutinu v rámci starostlivosti o pleť by ste mali prispôsobiť novému stavu vašej pleti. Pridajte výrobky vhodné pre citlivú pleť a tiež výrobky na pleť aknóznu. Myslite však na to, že to posledné, čo potrebujete je kozmetika s vysokým obsahom alkoholu alebo neprimerané čistenie až „drhnutie“ pleti. Ako by vaša nová starostlivosť o pleť mala vyzerať?:

  • Hneď po príchode z práce domov si tvár ošetrite čistiacim mliekom a dočistite pleťovou vodou alebo tonikom. Ak nosíte mejkap, tvár si predtým odlíčte. Použiť môžete jemnú micelárnu vodu s fytokomplexom. Doma používajte čo najmenej dekoratívnej kozmetiky a radšej nechajte vašu pleť voľne dýchať.
  • Na miesta, ktoré trpia maskné použite kozmetiku na problematickú pleť – najmä čistiaci gél a čistiacu vodu. Na zvyšok tváre používajte to, čo zvyčajne a čo vyhovuje vášmu typu pleti.
  • Dbajte o to, aby ste pleť viac ako inokedy čistili pravidelne, 2x denne – ráno a večer. Samotná čistá voda určite stačiť nebude. Prečítajte si náš článok o čistení pleti, kde sa o čistení pleti dozviete viac.
  • Na postihnuté miesta – tam, kde máte vyrážky a kde je pleť podráždená – lokálne aplikujte špeciálne gély na akné. Pomocou týchto prípravkov sa akné skôr zahojí, činnosť mazových žliaz sa reguluje a zabráni sa aj opätovnému výskytu akné.
  • Používajte jemnejšie hydratačné krémy a vyhýbajte sa hutným výživným a mastnejším krémom.
  • Do pravidelnej starostlivosti zaraďte užívanie hydratačných sér.
  • Častejšie si doprajte upokojujúcu pleťovú masku.
  • Ak sa akné v spodnej časti zhorší – úplne prestaňte používať mejkap.
  • Ešte viac dbajte na zdravú stravu a kvalitný a dostatočný pitný režim.

Myslite i na to, že teraz je hygiena na prvom mieste. Pravidelne vymieňajte uteráky (aj raz za 2 dni) i posteľnú bielizeň vymieňajte častejšie ako v minulosti. Vyhýbajte sa peelingu, ktorý môže vašu pleť podráždiť. Starajte sa o svoju pleť tak, akoby bola problematická, aknózna. Prečítajte si náš článok Ako sa zbaviť akné.

Náš tip: Dodajte svojej namáhanej pleti výživu zvnútra. Kolagén napomáha hojeniu rán, zlepšuje stav pokožky, predchádza vzniku vrások. Pomôže aj pri akné a maskné.

Kolagén s višňovou a granátovou šťavou tianDe na zuzino.sk

 

Či sa nám to páči alebo nie, rúško aj respirátor budú ešte nejaký ten piatok súčasťou našich životov. Takže hlavu hore a trpezlivosť. A zvládneme aj maskané!

Zdroj foto: zuzino.sk, pixabay.com, pexels.com

 
 
Mohlo by vás zaujímať
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia